unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Letar efter saknade i rasmassor efter skalvet

En kraftig jordbävning har skakat östra Turkiet. Minst 14 människor har bekräftats döda och siffran befaras stiga.
Räddningsarbetare letar efter 30 saknade i spillror efter rasade hus.
Människor framför en byggnad som rasat samman i staden Elazig i östra Turkiet. Minst fyra människor dog i en kraftig jordbävning.
Människor framför en byggnad som rasat samman i staden Elazig i östra Turkiet. Minst fyra människor dog i en kraftig jordbävning.
Foto: AP/TT
Ett jordskalv har ägt rum i östra Turkiet.
Ett jordskalv har ägt rum i östra Turkiet.
Foto: 

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det kraftiga skalvet inträffade strax före klockan 19 på fredagskvällen och följdes av över 60 efterskalv.

Det uppmättes till magnituden 6,7 av USA:s geologiska myndighet USGS. Det europeiska seismologiska centret EMSC angav det till 6,8. Skalvet inträffade på ett djup av cirka 10 kilometer.

Tv-bilder visade hur räddningsmanskap letar efter överlevande i raserad byggnad cirka tre mil från staden Elazig. Två människor ses bli framdragna vid liv.

Inrikesminister Süleyman Soylu säger enligt nyhetsbyrån Reuters att räddningsarbetare söker efter 30 människor som tros ligga under rasmassorna i hus som störtat samman.

– Det var mycket skrämmande, möbler föll ner över oss. Vi rusade ut, säger Melahat Can som bor i staden Elazig till nyhetsbyrån AFP.

Minst 14 människor har konstaterats döda till följd av skalvet och minst 225 har skadats, enligt myndigheterna. Åtta av dödsfallen inträffade i provinsen Elazig och de sex övriga i grannprovinsen Malatya, enligt Turkiets katastrofmyndighet Afad.

Byggnader har rasat

Jordbävningens centrum var lokaliserat till distriktet Sivrice i Elazig. Sivrice har runt 4 000 invånare och ligger söder om staden Elazig, vid sjön Hazar som är en av regionens främsta turistmål. I sjön finns arkeologiska fynd som är 4 000 år gamla.

– Sivrice skakades mycket kraftigt. Vi har skickat vårt räddningsmanskap till regionen, säger inrikesminister Süleyman Soylu till den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Han tillägger att det finns rapporter om en del byggnader som har rasat samman.

Skalvet inträffade i ett ganska glesbefolkat område och det bedöms kunna ta tid innan den fulla omfattningen av skadorna står klar.

Tre mil lång spricka

Skalvet skedde i ett bergigt område, med bebyggelse längre norröver, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Han förklarar att Turkiet i princip utgör en egen, ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

– Det är den östra anatoliska förkastningen som har rört sig, i en stort sett rent horisontell och ganska ytlig rörelse, säger Lund.

Enligt Björn Lund kan en cirka 30 kilometer lång spricka ha rört sig

– Skakningarna kändes i stora delar av Turkiet, norra Grekland, Israel, Libanon, Syrien, Irak och Iran, säger han.

Zekeriya Günes som bor i staden Elazig säger att en byggnad ett par hundra meter längre ner på hans gata har kollapsat, men han känner inte till om den var bebodd.

– Alla är ute på gatorna, Det var mycket kraftigt, mycket skrämmande, säger han till AFP.

Läs mer

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

Fotbollslördag

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

SMP liverapporterar från matchen – följ drabbningen här.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”

Växjö: Två bilar i kollision på riksväg 23

Olycka

Växjö: Två bilar i kollision på riksväg 23

Båda fick bärgas från platsen