Annons

Kräver nya regler för potentiella terrorister

Migrationsverkets generaldirektör kräver att regelverket skärps när det gäller potentiella terrorister. "Dagens regelverk är orimligt och djupt stötande", skriver Mikael Ribbenvik på .
Politik • Publicerad 10 februari 2020
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kräver att regelverket för personer som är misstänkta säkerhetshot ändras. Arkivbild.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kräver att regelverket för personer som är misstänkta säkerhetshot ändras. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En utredning som ser över reglerna för personer som misstänks vara krigsförbrytare eller säkerhetshot är snart klar. Migrationsverket har lämnat en promemoria till utredningen, där verket föreslår ändringar.

Personer som misstänks ha kopplingar till internationell terrorism eller som kan ha begått krigsbrott kan vägras asyl, men kan inte alltid skickas tillbaka till hemlandet. Detta för att de riskerar dödsstraff, tortyr eller förnedrande behandling där.

Annons

Dessa personer får enligt Ribbenvik ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på ett år och tilldelas samma rättigheter när det gäller exempelvis sjukvård och socialförsäkring som alla andra i samhället. I fjol beräknades denna grupp bestå av 122 personer, vilket var fler än någon gång tidigare, enligt Ribbenvik.

Vidare har de också rätt att arbeta i Sverige och tilldelas ett främlingspass, som ger dem möjlighet att resa. Ribbenvik anser att det är direkt olämpligt med tanke på Sveriges åtagande när det gäller säkerhetssamarbetet i Europa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons