1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jättepaketet på väg till representanthuset

Med 96 röster mot noll har USA:s senat godkänt det största räddningspaketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 20 000 miljarder kronor, motsvarar en halv extra statsbudget.
När representanthuset röstat kan president Donald Trump skriva under på fredagen.
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningspaketen under finanskrisen i slutet av 00-talet, och även rejält mycket större än de två tidigare stödpaket som USA beslutat om under coronapandemin. De kan närmast jämföras med en statsbudget, som i USA omfattar utgifter på uppemot 4 biljoner dollar.

– Detta är investeringar på krigstidsnivå i vårt land, säger Mitch McConnell, republikan och majoritetsledare i senaten.

Inte ensamma

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Demokraternas gruppledare Chuck Schumer hälsade i samband med omröstningen till de coronavirusdrabbade.

– Låt oss säga till dem i kväll att hjälp är på väg. Att de inte är ensamma. Att detta land, denna senat, denna regering, finns här för dem i en tid av svåra behov.

Trump har lovat att skriva under lagpaketet så fort han får det på sitt bord, vilket väntas ske under fredagen då representanthuset röstat om det. Hur den lägre kammaren ska rösta har varit föremål för frågetecken, eftersom de flesta ledamöterna för tillfället inte är i Washington.

Genom acklamation

Men majoriteten väntas vara så stor för paketet att Demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer gör bedömningen att huset kan rösta på distans. "På grund av begränsade flygmöjligheter, ledamöter som sitter i karantän, och delstater där stanna-hemma-beslut gäller, så väntar vi oss att lagen kommer att godkännas genom acklamation på fredagen", skriver Hoyer enligt CNN.

Ett försök att få igenom krispaketet i senaten misslyckades i söndags, då Demokraterna ansåg att förslaget gynnade företagsintressen framför sjukhus och vårdarbetare. Sedan dess har hårda förhandlingar pågått, och många delar av förslagen har justerats.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.