Annons
Nyheter

Krönikan: Överflödets förbannelse

Förvånandsvärt få växjöbor (817 närmare bestämt) var så nyfikna på årets Växjö Vipers att de i går begav sig till Fortnox Arena för att se lagets hemmapremiär.
Nyheter • Publicerad 22 september 2014
Gårdagens publiksiffra, 817, är den sämsta som noterats i Fortnox Arena sedan Växjö Vipers gick upp i SSL. Efter att Öster spelat hemma i fredags och Lakers spelat hemma i lördags var förmodligen växjöborna aningen mätta på idrott i går.
Gårdagens publiksiffra, 817, är den sämsta som noterats i Fortnox Arena sedan Växjö Vipers gick upp i SSL. Efter att Öster spelat hemma i fredags och Lakers spelat hemma i lördags var förmodligen växjöborna aningen mätta på idrott i går.Foto: Lena Gunnarsson
Det var faktiskt sedan Dalens Ketil Kronberg, en av världens bästa innebandyspelare, blivit skadad som det började hända lite i Vipers SSL-match mot Umeå-laget.
Det var faktiskt sedan Dalens Ketil Kronberg, en av världens bästa innebandyspelare, blivit skadad som det började hända lite i Vipers SSL-match mot Umeå-laget.Foto: Lena Gunnarsson

Ett svängigt drama som Vipers till slut vann med 6–5 efter förlängning.

Men vi journalister har betalt för att vara ständigt nyfikna och i går var jag extra nyfiken på en spelare i bortalaget - Ketil Kronberg .

Annons

Det är inte varje dag som världens näst bäste innebandyspelare visar upp sig i Växjö. Det var förra säsongen Ketil fick den fina utmärkelsen.

Därför var det märkligt att gårdagens match inte tände till förrän Kronberg tvingades kasta in handduken på grund av en fotskada.

Ketil krockade med nye Vipers-backen Simon Nilsson tidigt i tredje perioden.

Med den norske centern på planen gjorde lagen bara sex mål på 46 minuter.

Med den norske centern på bänken gjorde lagen fyra mål på blott 14 minuter.

Å andra sidan bidrar förstås skickliga spelare som Kronberg till att spelet blir kontrollerat, taktiskt och målsnålt.

Alltså precis så som det såg ut under två perioder i går.

Men ungefär samtidigt som Kronberg fått sin fot lindad (av Vipers massör Henrik Wagner ) och stoppat in en tröstsnus kunde han från sin sittande position, med foten i högläge, se hur målen började rasa in.

Lika glad som Ketil såg ut när Dalen gick fram till 5–3 efter mål av backen Patrik Suchanek och Ketils duktige kedjekompis Alexander Bodén , lika bedrövad såg han ut när Dalens målvakt Martin Rudeström agerade tveksamt vid såvälOliver Uhrbergs 4–5 som Johan Roos 5–5.

Då var Pascal Meier desto bättre. I förlängningen enhands-limmade Vipers schweiziske keeper ett Martin Tokos -skott - och i nästa anfall fick Vipers straffen somLinus Jämtdal förvaltade för två Växjöpoäng att lägga till den pinne som fixades borta mot Storvreta i premiären.

Annons

En imponerande Vipers-öppning på en SSL-säsong som ser ut att bli väldigt oviss.

Redan efter två omgångar (minus kvällens match mellan Helsingborg och Linköping) har alla lag utom Pixbo och Warberg tappat poäng.

Bland annat därför hade jag förväntat mig en bättre publiksiffra i går.

Bara fyra gånger förra säsongen (av tretton möjliga) lockade Vipers färre än tusen åskådare till Fortnox Arena.

Förra säsongens sämsta hemmasiffra var 843.

I går löste alltså bara 817 personer entré till "Fortet".

Men siffran kan till viss del förklaras av överflödets förbannelse.

Under "superseptember" kan det nämligen hända att Växjös tre mest publikdragande lag spelar hemma samma helg.

7 133 såg Öster-Varberg när det var fri entré i fredags. 4 489 kollade Lakers-Färjestad i lördags. Det gav förstås en viss mättnad inför Vipers-Dalen i går.

De sämsta publiksiffrorna i andra SSL-omgången hade förresten Pixbo (434) och AIK (389).

Men så är också idrottsutbudet i Göteborg och Stockholm till och med (!) större än det i Växjö...

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons