Kunskap om förlossningsskador ska öka

Svensk förlossningsvård har en hög medicinsk säkerhet. Ändå vittnar födande kvinnor om otrygghet och brister i bemötande och vård. Nu ska kunskaperna öka.
Vård • Publicerad 8 oktober 2019
Mycket fungerar bra i den svenska förlossningsvården, men det finns delar som kan förbättras enligt regeringen. Arkivbild.
Mycket fungerar bra i den svenska förlossningsvården, men det finns delar som kan förbättras enligt regeringen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen kommer att ge Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i uppdrag att ta fram nya kunskapsunderlag.

– Syftet är att förstärka kunskapen om både förlossningsskador, kejsarsnitt och graviditetskomplikationer. Se till att vi har bästa tänkbara kunskap och också få en spridning över landet så att vi får en bättre likvärdighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det har de senaste åren till och från talats om en kris i förlossningsvården. För att få en samlad bedömning av läget kallade socialministern en rad aktörer till samtal. Det var representanter för Sveriges kommuner och landsting (SKL), Läkarförbundet, Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet, Kommunal, Socialstyrelsen och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Efter mötet konstaterar socialministern att bilden av hur den svenska förlossningsvården fungerar är tudelad.

– Det är sant att vi har en väldigt säker förlossningsvård i Sverige. Vi vet att bristningarna minskar, vi vet att vi har fantastiskt välutbildad personal på alla nivåer. Men vi vet samtidigt att kvinnor är oroliga. Vi vet att det finns de som har upplevelser av vården som kanske hade kunnat undvikas med bättre kunskap eller ett annat omhändertagande, säger Hallengren.

Sedan 2015 har regeringen satsat 4,3 miljarder kronor på bättre kvalitet i förlossningsvården. De kommande tre åren ska ytterligare en miljard kronor per år tillföras.

– De resurserna kommer att behövas och de ska användas på rätt sätt, säger Lena Hallengren.

Anja Haglund/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.