Kvinnorättsursinne sveper över Latinamerika
Under parollen "en dag utan oss" signalerar miljontals kvinnor att de ska stanna hemma från sina arbeten i Mexiko i protest mot våldet mot kvinnor och med krav på likalön och aborträttigheter.
Just våldet står i centrum efter flera nya uppmärksammade fall av brutala mord på kvinnor. Antalet "femicidios" – mord där motivet är förövarens kvinnohat – har ökat under de senaste åren, enligt regeringens officiella statistik.
Uppskattningsvis mördas tio kvinnor varje dag i Mexiko.
– Vi är trötta på att vara offer, på att utsättas för övergrepp och misshandlas. Nog är nog, säger 45-åriga Alma Delia Díaz, som arbetar som kosmetolog i stadsdelen Ecatepec i Mexico City, till nyhetsbyrån Reuters.
Hon säger att hon själv inte har råd att vara borta från sitt arbete men att hon står bakom dem som kan delta.
Tyst minut
Under internationella kvinnodagen i söndags tågade minst 80 000 människor genom Mexikos huvudstad. Folkmassorna höll bland annat en tyst minut för mördade kvinnor och stämde upp till allsång på huvudtorget El Zócalo med låten "Canción sin miedo" (Sång utan rädsla), som blivit ett ledmotiv för kvinnorättsrörelsen i landet.
"Darra sexister, hela Latinamerika kommer att bli feministiskt!" löd en av talkörerna.
Manifestationerna gick till största del lugnt till. Men på en del håll krossade maskerade deltagare fönsterrutor, kastade brandbomber och sprejade slagord på väggar.
Vid ett tillfälle uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och en grupp motdemonstranter.
Samla stöd för aborträtt
I Argentina fortsätter protesterna under måndagen för att samla stöd för ett lagförslag om att legalisera abort som landets nye president Alberto Fernández inom kort väntas presentera för kongressen.
I dag är abort endast tillåtet för dem som våldtagits eller om en gravid kvinnas hälsa är i fara. Katolska kyrkan i landet är emot en legalisering.
Hundratusentals människor deltog även i manifestationer i en rad andra latinamerikanska städer under internationella kvinnodagen. Däribland i Chiles huvudstad Santiago, där minst 125 000 människor slöt upp enligt polisens beräkningar.