Annons

L: Arbetet med assistansfrågor går för trögt

Assistans • Publicerad 1 september 2019
Demonstration 2016 mot nedskärningarna av personlig assistans. Arkivbild.
Demonstration 2016 mot nedskärningarna av personlig assistans. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Liberalerna kritiserar samarbetspartiet Socialdemokraterna för att arbetet med assistansfrågorna går för långsamt, rapporterar

Barn med funktionshinder får fortfarande ingen assistans för sondmatning, trots att regeringen lovat lagändring till sommaren.

Annons

– Det går alldeles för trögt. Det är ju så många människor där ute som inte har tid att vänta, säger riksdagsledamot Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor, till SVT.

Nya regler för rätten till personlig assistans är en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen, L och Centern. Både hjälp med sondmatning och andning skulle räknas som ett grundläggande behov. Men införandet har skjutits fram till sent i höst och frågan om sondmatning ska beredas ytterligare. Socialminister Lena Hallengren (S) lovar nu att rätten till sondmatning snart ska bli verklighet.

– Det förslaget vi hade lagt, det räckte inte till när det gäller sondmatning. Istället för att vänta med båda så la vi andning först och så kommer sondmatning inom kort, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons