Lång dags väg mot cricket-guld

På söndag ska den hem. Det är dags för England att äntligen bärga VM-titeln.
Men nej, det handlar inte om fotboll. Det är cricketens VM-pokal som ska delas ut.
Cricket • Publicerad 13 juli 2019
Englands lagkapten Eoin Morgan i aktion mot Afghanistan tidigare under cricket-VM. Nu laddar han och övriga laget för final mot Nya Zeeland.
Englands lagkapten Eoin Morgan i aktion mot Afghanistan tidigare under cricket-VM. Nu laddar han och övriga laget för final mot Nya Zeeland.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Har ni hört den här förut? England ska vinna VM, men de självsäkra spelarna åker ut mot ett på papperet sämre lag.

I cricket har det varit Sri Lanka eller Bangladesh som stått i vägen för en triumf i sporten engelsmännen uppfunnit. Men till skillnad från fotbollen har laget aldrig vunnit VM i cricket, och det är 27 år sedan laget tog sig till final. Nu står bara Nya Zeeland i vägen för en triumf på hemmaplan, och tongångarna känns igen.

– Om de vinner kommer de hyllas som ett av tidernas bästa lag, om de förlorar lär de kommas ihåg som ännu ett lag som inte lyckades vinna, säger Steve Waugh, legendar inom sporten som lett Australien till två VM-guld, till nyhetsbyrån AFP.

Krokig väg till final

Den genomsnittlige svensken har kanske inte märkt av mästerskapet som spelats sedan premiären mellan England och Sydafrika den 30 maj. Utspel från superstjärnan Virat Kohli, varningar inför hatkampen mellan Indien och Pakistan, Sydafrikas fiasko eller hur nära det var för England att åka ut redan före slutspelet har till stora delar gått svensken förbi.

Men stormatcherna har avlöst varandra och rubrikerna i det forna brittiska imperiets alla hörn har varit stora. Och spelet bitvis lysande.

Vägen till final har däremot inte varit rak för de två återstående lagen. Så sent som för en vecka sedan möttes de i en match där förloraren riskerade att missa slutspel. Då vann England, mycket tack vare stjärnorna Jason Roy och Eoin Morgan. Hemmalaget hade spelat mediokert under juni, men här föll pusselbitarna på plats. Och Nya Zeeland kravlade sig trots tre raka förluster till semifinal, som fjärde lag.

Viker inte ner sig

Där skulle det ta slut, för båda lagen. Indien och Australien skulle enligt alla experter mötas i final. Men nämnde Kohli och VM:s dittills bäste, Rohit Sharma, vek ned sig och bjöd Nya Zeeland på skrällsegern, medan Australien aldrig kom upp i normal standard mot ett taggat England.

– Om jag för fyra år sedan, när vi slagits ut i VM, erbjudits chansen att spela final hade jag skrattat, säger Englands Eoin Morgan, som inte tänker missa chansen till guld.

– Söndag är inte en dag att undvika, det är en dag att helhjärtat se fram emot. Vi måste komma ihåg att det är vi själva som gett oss den här möjligheten.

Men det är inte bara engelsmännen som ser fram emot matchen, motståndarna blickar också fram emot en VM-titel, efter att ha förlorat finalen mot Australien för fyra år sedan.

– Jag tror vi vet vad vi kan förvänta oss, och pressen som kommer med en VM-final. Vi har varit med om det förut. Det gäller att njuta av situationen, det är cricketens hem vi ska till, jag kan inte tänka mig en bättre plats att spela en final på, säger Nya Zeelands Ross Taylor till AFP.

Nästa mål: The ashes

Söndagens final inleds klockan 11.30, svensk tid. Och ja. Trots att det handlar om en "kortare" form av cricket beräknas det inte koras en världsmästare förrän sisådär sju timmar senare.

En sak är redan klar. Oavsett hur det går väntar ännu större cricketfester för de engelska supportrarna. Om bara några veckor är det dags för The ashes, den kanske mest prestigefulla crickettävlingen, som spelats mellan England och Australien sedan 1882. Och är ordningen återställd, med vitklädda spelare, tepauser och flera dagar långa matcher.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.