Lång kamp väntar om eurobudget

EU • Publicerad 9 oktober 2019
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno hoppas på framsteg om eurozonens budgetplaner. Arkivfoto.
Eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno hoppas på framsteg om eurozonens budgetplaner. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Frågorna är många när euroländerna letar enighet om ett embryo till en gemensam budget – döpt till budgetinstrumentet för konvergens och konkurrenskraft.

– Vi kan vänta oss ett långt möte i dag, men vi har goda skäl till det. Vi måste slå fast detaljer, särskilt när det gäller styrning och finansiering. Det här är ett väldigt viktigt instrument för eurozonen, säger eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno på väg in till onsdagens möte i Luxemburg.

Instrumentet – kallat Bicc på EU-språk – ska kunna användas för att finansiera allehanda satsningar och reformer i euroländerna. Hur mycket pengar som ska finnas tillgängligt och på vilket sätt länderna ska bidra är dock fortsatt oklart.

Även Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) deltar i Luxemburg, bland annat för att se till att länderna utanför eurozonen inte blir lidande.

– Det är som viktigt för oss är att vi inte ska betala för den, säger Andersson i Luxemburg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.