Annons

Längdchefen: "Vi ser över allt"

Svensk längdskidåkning påverkas hårt av coronakrisen. Den pressade ekonomin kan tvinga landslaget att dra ner på både åkare och ledare.
Skidor • Publicerad 17 april 2020
Frida Karlsson och Charlotte Kalla är två av längdlandslagets stora stjärnor. Inför nästa säsong kan det bli färre åkare i landslagsverksamheten, till följd av coronakrisen. Arkivbild.
Frida Karlsson och Charlotte Kalla är två av längdlandslagets stora stjärnor. Inför nästa säsong kan det bli färre åkare i landslagsverksamheten, till följd av coronakrisen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Längdlandslaget jobbar för fullt med att lägga upp planen inför nästa säsong. Den pågående coronapandemin slår hårt mot alla delar av samhället, och längdsporten är inte förskonad.

– Jag kan bekräfta att budgeten är tajtare för nästa år. Vi ser egentligen generellt över hur vi ska få allt att fungera så effektivt som möjligt med knappare resurser, säger Daniel Fåhraeus, ny längdchef sedan i januari, till Expressen.

Annons

Han säger att effekterna av krisen kommer att påverka landslaget negativt i många år framöver. Nästa säsong kan det bland annat bli tal om att dra ner på antalet åkare, ledare och vallare. Det är till exempel tveksamt om man kommer att kunna ha kvar upplägget med två tränare för varje landslag.

– Det kommer troligen inte att se ut som tidigare, säger Fåhraeus.

Svenska skidförbundet ska sätta budgeten för nästa säsong i juni, skriver Expressen. Inför det beslutet är det framför allt en sak Fåhraeus vill slåss för.

– Är det något jag vill strida för uppåt mot styrelsen är det att inte dra ner för mycket på utvecklingsfrågor, säger han.

Fakta: Turbulensen i längdlandslaget

Mars 2019: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

April 2019: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", säger hon till SVT.

Maj 2019: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

Augusti 2019: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan denne hamnat i konflikt med vallateamet.

September 2019: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger den svenska stjärnan.

17 januari 2020: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

22 mars 2020: SVT släpper den svenska sportnyhetsbomben: sprintstjärnan Stina Nilsson byter idrott till skidskytte. Kort därefter bekräftar hon själv nyheten.

I en intervju med Aftonbladet berättar Nilsson att turbulensen i landslaget, och avsaknaden av Rikard Grip, påverkat beslutet.

Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Nilsson.

24 mars 2020: Krisen i längdlandslaget är ännu större än den tidigare har verkat, skriver Expressen som har uppgifter om att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo redan bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar landslaget.

2 april 2020: Anders Byström, chef för skidskyttelandslaget, presenteras som ny landslagschef. Charlotte Kalla är positiv: "Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person", säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons