Annons

Långväga doldis blir ny Saabchef

Försvarskoncernen Saab plockar sin nya vd internt. Den nya chefen är en långvägare med många chefsjobb i bagaget.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Micael Johansson tar över som ny vd på Saab.
Micael Johansson tar över som ny vd på Saab.Foto: Karin Wesslén / TT

Knappt en månad efter beskedet att Buskhe lämnar vd-stolen har hans ersättare presenterats. Saab letade heller inte speciellt långt bort då Micael Johansson sedan januari 2017 är vice vd för bolaget.

Han började på Saab redan 1985 och har haft flera chefspositioner, bland annat för affärsområdet "surveillance".

Annons

– Jag tror det är jättebra att ha erfarenheter av flera verksamheter och olika roller, säger Micael Johansson till TT.

I veckan kom beskedet att regeringen skjuter mer pengar till försvaret, vilket glädjer den nya vd:n.

– Det är klart att vi är glada att se att det politiska systemet går i den riktningen beredningen föreslog. Nu får vi se vilken analys försvarsmakten gör, och följa den noga. Vi försöker vara relevanta i förhållande till vad försvarsmakten och Sverige vill med sin försvarsförmåga, så att vi alltid är relevanta och har rätt saker att erbjuda.

Given kandidat

Björn Enarson, analytiker på Danske Bank, tycker att Johansson var den givna interna kandidaten.

– Det mest troliga var en person som fortsätter på inslagen strategi och då säkerställer man det genom att ta en intern lösning, säger han.

Även styrelsens ordförande Marcus Wallenberg trycker på vikten av kontinuitet.

"Micael Johansson har både ett tekniskt kunnande och en lång erfarenhet av Saab, branschen och marknaden. I ett läge där Saab har flera stora pågående utvecklingsprogram och viktiga internationella samarbeten värdesätter styrelsen detta högt", säger Wallenberg i ett pressmeddelande.

Dags att leverera

Efter mycket utvecklingsarbete går nu Saab in i en leveransfas, enligt Johansson.

– Jag kommer att fokusera på att vi levererar den stora orderstock som vi har byggt upp. Vi ska också fortsätta att växa företaget internationellt, och länder som USA, Australien och England är väldigt viktiga länder för oss, säger han.

Under Håkan Buskhes ledning har bolagets aktie haft en mycket positiv utveckling i likhet med många andra försvarsaktier som gynnats av att en upprustning skett globalt. Bland stora affärer märks försäljningen av Gripen-flygplan till Brasilien liksom förra årets upphandling från det amerikanska flygvapnet av Saab och Boeings skolflygplan, en affär som bedöms vara värd omkring 25 miljarder kronor för Saabs del.

Annons

– Han tar över ett bolag som förnyats radikalt sedan Buskhe tog över. Man valde då att satsa på forskning och utveckling och ta fram nya produkter och har varit duktiga på att ta hem ett antal stora order. Om Buskhe satsat stenhårt på forskning och utveckling så handlar det nu om att fortsätta att leverera, säger analytikern Björn Enarson.

Fler effektiviseringar

På senare tid har dock Saab tvingats genomgå effektiviseringar och i slutet av förra året kom beskedet om en nyemission i företaget där bolaget tillfördes sex miljarder kronor. Enligt den nya vd:n är nyemissionen till stor del genomförd, men det kan bli fler effektiviseringar för att öka lönsamheten.

– Saab är väldigt brett i dag och vi jobbar kontinuerligt med konsolidering av produktportföljen som frigör en del medel. Men då och då behöver vi se över att det vi gör är kopplat till kärnverksamheten, och att vi har medel att investera för framtiden. Vi gjorde en nedskärning förra året och vi är fortfarande i en fas där vi kanske drar ner på konsulter, och växlar vilken typ av kompetens vi har i firman, säger Micael Johansson.

I år har aktien inte haft samma positiva utveckling och har gått ned drygt nio procent samtidigt som OMXS-index stigit nästan 16 procent.

I den delårsrapport som presenterades i juli sattes också frågetecken för kassaflöde och skulduppbyggnad inom bolaget.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons