Annons

Leksaksormar sätts in mot kanadagäss

Skövde kommun tar nya tag mot kanadagässen som brukar hålla till nära badplatsen vid Boulognersjön, nära stadens centrum. Det senaste draget är att placera ut färgglada leksaksormar, som man hoppas ska skrämma gässen.
Djur • Publicerad 8 augusti 2019
Kanadagäss i dammar och vid badplatser kan ställa till problem. Nu försöker Skövde kommun skrämma gäss med leksaksormar av plast. Arkivbild.
Kanadagäss i dammar och vid badplatser kan ställa till problem. Nu försöker Skövde kommun skrämma gäss med leksaksormar av plast. Arkivbild.Foto: Ina Fassbender/AP

För några veckor sedan avrådde kommunen från bad i Boulognersjön, eftersom bakterier från kanadagässens avföring hittats i vattnet. Efter ett tag blev vattenkvaliteten bättre. Men gässen, som inte är populära bland de badande, finns kvar.

Man har försökt skrämma fåglarna med ljud. Men det har inte hjälpt.

Annons

Nu lägger Skövde kommuns parkavdelning ut färgglada leksaksormar runt sjön, nära vattnet.

– Tanken är att gässen ska se ormarna uppifrån luften och inte vilja landa här, säger Elin Fredriksson, gruppchef på parkavdelningen, till .

Förhoppningen är att kanadagässen istället ska landa exempelvis vid en fågeldamm, som finns en bit från badsjön.

– Det är en enkel åtgärd, och kan det hjälpa oss så är det ju toppen, säger Elin Fredriksson.

Hon vädjar också om att människor inte ska plocka bort plastormarna.

För några år sedan blev leksaksormar slutsålda i många butiker, för att privatpersoner ville använda dem som fågelskrämmor på båtar, bryggor, tak och dylikt. Men det är oklart hur stor effekt ormarna har.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons