Lil Nas X anklagas för låtstöld

Musik • Publicerad 26 juli 2019
Lil Nas X har nått stora framgångar med sin hiphop-countrylåt "Old town road". Nu anklagas han för låtstöld när det gäller tidigare släppta låten "Carry on". Arkivbild.
Lil Nas X har nått stora framgångar med sin hiphop-countrylåt "Old town road". Nu anklagas han för låtstöld när det gäller tidigare släppta låten "Carry on". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Rapparen Lil Nas X toppar amerikanska Billboardlistan med låten "Old town road", men nu stäms han för att olovligen ha samplat en 80-talslåt. Det handlar om Bobby Caldwells "Carry on" från 1982, som Lil Nas X använt som grund till sin egen låt med samma namn, som gavs ut innan monsterhiten "Old town road". Enligt stäms nu rapparen på 25 miljoner dollar, motsvarande ungefär 237 miljoner svenska kronor.

Även skivbolaget Sony finns med i stämningsansökan, trots att Lil Nas X inte hade kontrakt med dem när han laddade upp "Carry on" på Spotify och Songcloud.

I USA har "Old town road" skapat debatt, då den först plockades bort från Billboards countrylista med motiveringen att den inte har tillräckligt många "countrydrag". Det fick countrysångaren Billy Ray Cyrus att reagera, och artisten erbjöd sig att bistå med sång i en remix av raplåten, som nu legat etta på Billboard 16 veckor i sträck.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.