Lindahl dödshotad efter straffräddningen

Svenska målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl blev dödshotad under fotbolls-VM i somras.
Landslagets säkerhetschef Martin Fredman säger till TT att Lindahl mottog det och andra hot efter straffräddningen i åttondelsfinalen mot Kanada.
Dödshotet spårades sedan till Finland.
Fotboll • Publicerad 10 oktober 2019
Hedvig Lindahl. Arkivbild.
Hedvig Lindahl. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hedvig Lindahl var en av de allra viktigaste spelarna i det svenska landslag som tog brons i sommarens VM. Men mästerskapet i Frankrike var inte enbart en positiv upplevelse för målvaktsstjärnan.

På torsdagen offentliggjorde Lindahl – i en kampanj mot näthat som initierats av prins Carl Philip och prinsessan Sofia – att hon dödshotats under VM.

"Det här direktmeddelandet fick jag mitt under sommarens VM. Det knöt sig i magen när jag läste det", skriver Lindahl på Twitter.

I meddelandet, som var skrivet på engelska, stod det: "Jag kommer att våldta och lemlästa dig. Jag kommer att skära av din aorta när du sover."

"Även andra hot"

Enligt landslagets säkerhetschef Martin Fredman mottog Lindahl alltså hotet direkt efter den berömda straffräddningen mot Kanada i åttondelsfinalen.

– Det kom även in andra hot, på Instagram, där några skickat till henne. Men de var inte riktigt lika hotfulla – det här var det grövsta och allvarligaste, säger Fredman till TT angående direktmeddelandet som Lindahl beskriver.

Fredman tog kontakt med svensk polis och upprättade en anmälan direkt efter att ha informerats av Lindahl.

– Hedvig tog mig åt sidan på morgonen efter matchen och vi pratade igenom det, säger han.

– Vi kom överens om att hålla det ifrån offentligheten för att varken störa Hedvig eller resten av laget och truppen.

Enligt Fredman var det utöver Hedvig Lindahl endast förbundskaptenen Peter Gerhardsson, assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman och målvaktstränaren Tomas Håkansson i landslaget som informerades om hotet.

"Blev stort kring Durmaz"

Martin Fredman hade i sin roll som säkerhetschef tidigare hanterat det uppmärksammade hotet mot herrlandslagets Jimmy Durmaz under VM 2018, där en 17-åring sedermera fälldes för olaga hot och förolämpning.

– Det har även varit en del annat, så vi har hittat former för att hantera och agera, säger Fredman.

– Vi valde att hålla det internt för att inte skapa så mycket runt omkring. Det blev så stort kring Durmaz – vi ville inte att det skulle bli det journalistiska intresset runt om. Inte minst för Hedvigs skull. Men även för hennes familjs skull, hon hade ju fru och barn i London då.

TT: Vidtog ni ytterligare säkerhetsåtgärder efter dödshotet?

– Nej, vi låg på en väldigt hög nivå från början vad gäller boende, transporter och matcher där vi var välbevakade, säger Martin Fredman.

– Eftersom vi redan låg på en hög nivå fanns det inget behov. Men vi hade fransk polis som bodde med oss och de visste om det – kanske hade de lite extra tillsyn på Hedvig efter det.

Spårades till Finland

Martin Fredman berättar att han hade täta kontakter med svensk polis efter att dödshotet polisanmälts.

– Det gick att spåra att det var skickat från Finland, och i och med det blev det svårt att komma vidare. Det lämnades över till finsk polis, men det fanns inga förhoppningar om att det skulle nå en lagföringsdel. Det var skrivet under ett fejkat konto med falskt id.

Därefter har han inte hört något mer. Martin Fredman säger dock att det viktigaste inte alltid är att någon blir dömd, utan att man gör det man kan och visar att man tar saker på allvar.

– Det är bra att folk får veta att det görs anmälningar och en och annan fälls också. Man ska inte känna sig säker bara för att man sitter bakom tangentbordet, säger han.

Fredrik Scherman/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.