Annons

Linde fokuserar på säkerhet – lyfter fram EU

Svensk säkerhet och EU:s betydelse i det sammanhanget var ett fokus i regeringens utrikesdeklaration.
Utrikesminister Ann Linde (S) vill också stärka arbetet mot internationell brottslighet med en särskild ambassadör.
Politik • Publicerad 12 februari 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i i riksdagen i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i i riksdagen i Stockholm.Foto: Ali Lorestani / TT
Utrikesminister Ann Linde (S) och Markus Wiechel (SD) debatterar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde (S) och Markus Wiechel (SD) debatterar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm.Foto: Ali Lorestani / TT
Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm.Foto: Ali Lorestani / TT

– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena, sade Linde när hon läste upp deklarationen i riksdagen.

Den markeringen, att EU är den viktigaste arenan, är delvis ny. Förre utrikesministern Margot Wallström nöjde sig med att prata om den utrikespolitiska arenan. Linde betonade att ingen annan aktör i så stor utsträckning är en garant för svensk ekonomi, säkerhet och fred.

Annons

– Sverige ska fullt ut delta i EU-samarbetet och i dess utformning på ett sätt som värnar svenska intressen, sade Linde.

Hon framhöll också att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik måste stärkas i syfte att försvara EU:s intressen och värden globalt.

– Europa måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet, sade Linde.

Fördjupade samarbeten

Nyckelmeningen att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast och vår militära alliansfrihet tjänar oss väl, upprepas i utrikesdeklarationen.

– Den förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolititik i kombination med fördjupade försvarssamarbeten särskilt med Finland, och en trovärdig nationell försvarsförmåga, sade Linde.

Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller nordiskt land. Även det är en formulering som upprepas från tidigare utrikesdeklarationer.

En konkret nyhet i utrikesdeklarationen berör kampen mot den organiserade brottsligheten. Som TT tidigare rapporterat så ska utrikesdepartementet (UD) tillsätta en ambassadör som ges uppdraget att samordna UD:s arbete mot organiserad brottslighet och stötta svenska brottsbekämpande myndigheter.

Spända relationer

Dessutom ska ambassaderna få i uppdrag att bevaka frågan om brottslighet med koppling till Sverige, särskilt vissa ambassader i västa Balkan, i Sydkaukasien och i Latinamerika.

Sveriges relation med Israel har varit spänd under åren med förra utrikesministern Margot Wallström (S). Ann Linde betonade när hon tillträdde att hon vill förbättra relationerna

– Regeringen är mån om en god relation med både Israel och Palestina, sade Linde.

Annons

Kristdemokraternas Lars Adaktusson kallade deklarationen för en utrikespolitisk pyttipanna och kritiserade Linde för att stå tomhänt när det gäller hur relationerna till Israel ska förbättras.

– Det krävs en självprövning och jag saknar det, en grundläggande strategi för hur det ska gå till, sade han.

Linde framhöll att regeringen är mån om goda relationer med såväl Israel som Palestina.

Försiktig hållning

– Jag är beredd till samtal med den nya israeliska regeringen så fort den tillträtt, men det krävs två parter för att dansa tango. Om man kräver att vi ska ta tillbaka erkännandet av Palestina, så kommer det inte att ske.

Ann Linde uttryckte sig också försiktigt om den känsliga relationen med Kina.

– Kinas alltmer aktiva roll på den globala arenan innebär möjligheter och utmaningar, sade Linde.

– Vi för en rak och öppen dialog med Kina som utgår från våra och EU:s intressen. Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är viktiga delar.

Fortsatta ansträngningar

Den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai nämndes inte vid namn av utrikesministern. Moderaternas Hans Wallmark gjorde en poäng av detta i sitt anförande.

– Den kinesiske ambassaden i Stockholm låter meddela att det ska talas mindre om Gui Minhai. Just därför ska vi tala mer om Gui Minhai. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, sade Wallmark, som var kritisk till att Linde inte nämnde hans namn.

Att det skulle vara en eftergift mot Kina att inte nämna Gui Minhai just när den kinesiske ambassadören sagt att det ska talas mindre om honom ville Ann Linde inte hålla med om.

– Nej, vi har sedan många år tillbaka inte nämnt enskilda namn i utrikesdeklarationen, men det ska på inget sätt ses som att vi har mindre ansträngningar, vare sig det gäller Dawit Isaak eller Gui Minhai, säger hon till TT.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons