Annons

"Tar inte lärarbristen på allvar"

Majoriteten av lärarna som handleder studenter får varken extratid avsatt eller ekonomisk ersättning – trots att praktiken är en central del i lärarutbildningen.
Lärarbristen tas inte på allvar, anser lärarstudenterna.
Utbildning • Publicerad 7 september 2019
Få lärare som handleder lärarstudenter får ersättning för detta. Arkivbild.
Få lärare som handleder lärarstudenter får ersättning för detta. Arkivbild.Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Adam Kedert är vice ordförande på Lärarnas riksförbunds studerandeförening och känner väl till problematiken.

– Det är ännu ett exempel som visar att man inte tar lärarbristen på allvar om man inte garanterar att framtida lärare får en gedigen praktik, säger han till TT.

Annons

Enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund uppger 90 procent av de lärare som har svarat att de inte fått någon avsatt tid alls inom den reglerade arbetstiden och drygt hälften att det inte fått någon ekonomisk ersättning, .

– Det allvarligaste är att det är så få av dem som är handledare som faktiskt har tid för sitt uppdrag. Det gör att studenternas viktigaste del i utbildningen – den verksamhetsförlagda utbildningen – har ganska dåliga förutsättningar, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till radion.

Adam Kedert menar att det riskerar leda till handledarbrist och att många lärarstudenter hamnar i kläm.

– Universiteten har svårt att ge praktikplats till alla studenter för att det inte finns tillräckligt med handledare på lärarsätena i landet, säger han och fortsätter:

– Det finns inga incitament att bli handledare förutom det egna engagemanget. Man måste få avsatt tid och ett lönepåslag.

Trots förutsättningarna svarar en majoritet i enkäten att de kan tänka sig att vara handledare igen.

Enkäten skickades ut till runt 6 000 medlemmar i förbundet, som uppgett att de är praktikhandledare, omkring hälften av dem har svarat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons