Annons

Livsmedelsverket: Blötlägg bönorna

Livsmedel • Publicerad 4 oktober 2019
Glöm inte att blötlägga bönorna, uppmanar Livsmedelsverket. Arkivbild.
Glöm inte att blötlägga bönorna, uppmanar Livsmedelsverket. Arkivbild.Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Efter det stora magsjukeutbrottet i Skellefteå, som visade sig bero på illa tillagade bönor, går nu Livsmedelsverket ut med en skarp uppmaning att blötlägga torkade bönor noga innan de kokas, rapporterar .

Bönor måste blötlägga i minst tolv timmas innan de sköljs och kokas, och vattnet från blötläggningen får inte användas i matlagning. I bönorna finns nämligen ett ämne, lektiner, som kan ge illamående, kräkning och diarré.

"Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter", skriver Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons