Löfven: Överväg om utlandsresan måste göras

Statsminister Stefan Löfven vill att svenskarna ska överväga att ställa in planerade utlandsresor i samband med coronakrisen.
Men enligt svenska researrangörer betyder det inte att resenärer kan avboka en paketresa utan kostnad.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
Resenär på Arlanda flygplats. Arkivbild.
Resenär på Arlanda flygplats. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag vill skicka en uppmaning till er som planerar en utlandsresa. Överväg om den verkligen behöver göras, även om UD inte avråder från det. Situationen kan förändras snabbt, säger Löfven.

Jon Åström Gröndahl, chef för UD:s konsulära enhet, säger att resenärer ska ta reda på så mycket information som möjligt inför resor utomlands, bland annat genom att besöka ambassadernas hemsidor.

– Precis som på hemmaplan behöver man tänka efter före man reser utomlands. Lokala reserestriktioner, karantänsbestämmelser, och inrese- eller utreseförbud kan ändras med väldigt kort varsel och utan förvarning. Det är viktigt att vara medveten om detta innan man reser, säger Åström Gröndahl.

Ingen generell avrådan

Han understryker att det rör sig om en rekommendation och inte en generell avrådan från utlandsresor.

– Det vore fel av oss att sätta oss till dom över någon som verkligen har ett starkt behov av att genomföra en resa. Då har man rätt att göra det, men man ska vara medveten om att det finns en lång rad potentiella risker just nu, säger Åström Gröndahl.

SRF: Ingen kostnadsfri avbokning

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) anser inte att statsministerns nya uppmaning räcker för att resenärer nu får rätt att kostnadsfritt avboka en paketresa. "SRF menar att en generell uppmaning som regeringen nu gått ut med, inte kan jämställas med en avrådan från UD till ett visst utpekat område. Resenärer som väljer att avboka sina resor får därför avboka sin resa enligt paketresearrangörens villkor, vilket i normalfallet innebär en avbokningsavgift", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

SRF skriver också att man utgår från "att staten även skjuter till pengar för att ersätta de resenärer som följer uppmaningen och avbokar sin resa i stället för att låta resebranschen stå för hela kostnaden".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.