Annons

Sabuni vidhåller krav på möte om AF-reform

Statsminister Stefan Löfven ser inte skäl att bromsa omgörningen av Arbetsförmedlingen, trots att läget beskrivits som pressat och kaotiskt.
Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni släpper inte kravet på ett möte om farten i omgörningen.
Arbetsförmedlingen • Publicerad 6 november 2019
Statsminister Stefan Löfven (S, här med och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), säger att regeringen och samarbetspartierna är "besjälade" av att den kritiserade reformen av Arbetsförmedlingen ska gå bra.
Statsminister Stefan Löfven (S, här med och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), säger att regeringen och samarbetspartierna är "besjälade" av att den kritiserade reformen av Arbetsförmedlingen ska gå bra.Foto: Lars Larsson/TT

– Det är en ganska komplex reformering, men vi menar att vi klarar att göra det här på ett bra sätt, sade Löfven på en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på Drivhuset vid Campus Oxelösund.

Löfven säger att hans parti, Miljöpartiet och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna är "besjälade" av genomföra reformen, och det på ett sätt som inte skadar arbetssökande, arbetslösa eller företag.

Annons

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har uppmanat statsministern att kalla till partiledarsamtal för de fyra partier som samarbetar om januariavtalet, regeringsöverenskommelsen. Hon anser att det är ett sätt att visa att oron som finns runt omgörningen, om att den görs för fort och fel, tas emot seriöst.

Januariavtalet säger att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och att det ska vara klart under 2021.

Sabuni: Ledarna bör mötas

Sabuni vidhåller sin begäran om ett möte på partiledarnivå omgående, inte minst för att dryfta frågan om takten ska bromsas.

– Om det inte sker så sänds ett budskap om att vi inte tar allmänhetens oro för vad som ske på allvar, säger Sabuni.

– Jag räknar med att statsministern nu bjuder in, säger Sabuni och anser att frågorna, om hur snabbt reformen ska genomföras exempelvis, är för stora för att överlåtas till de vanliga dialogerna mellan regeringen och C och L.

Arbetsförmedlingen har i sin analys, som regeringen fick i förra veckan, flaggat för att tidsplanen är knapp med tanke på att reformen ska vara genomförd 2021. Myndigheten ska byta skepnad och bli kontrollör och övervakare av utbildare och arbetssökande och låta privata aktörer helt sköta matchning och stöd till arbetssökande.

Exceptionellt läge

Arbetsförmedlingens ledning säger att myndigheten är i ett exceptionellt läge. I januari varslades 4 500 anställda om uppsägning och beslut togs om att lägga ned 132 kontor i landet, mer än hälften av förmedlingens kontor.

Hittills i år har omkring 3 500 anställda slutat som ett resultat av det stora varslet eller för att de själva sagt upp sig. Myndigheten har gjort klart att en del kontor stängts i förtid och att de anställda måste prioritera att ta beslut om ersättningar till arbetslösa framför att arbeta mer med beslut för stöd och utbildning som kan leda till jobb.

Vänta och se

– Alla som nu höjer rösten och ropar med stora bokstäver om hur eländigt allt ska bli kan åtminstone vänta och se vilka beslut som kommer, säger Löfven och hävdar att det är A och O för en regering där S är med att arbetsmarknadspolitiken fungerar.

Och, tillägger han, reformen har knappt inletts än och ingen kan veta hur det ser ut 2021 när det ska vara klart.

Statsministern hävdar att läget har blivit pressat efter de stora och snabba neddragningar av myndighetens anslag som följde på att Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 röstades igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons