Louis Tomlinson har hittat hem som soloartist

Solokarriären efter One Directions uppbrott var allt annat än ett misslyckande, men Louis Tomlinson kände inte att han kunde stå för musiken han skapade.
Musik • Publicerad 3 oktober 2019
Louis Tomlinson känner att han till slut har funnit sig själv som soloartist. Nyligen släppta singeln "Kill my mind" ser han som ett bevis för det. Pressbild.
Louis Tomlinson känner att han till slut har funnit sig själv som soloartist. Nyligen släppta singeln "Kill my mind" ser han som ett bevis för det. Pressbild.Foto: Sony Music

2016 tog One Direction en paus, som skulle vara i ett år, men ännu pågår. Popgruppens medlemmar ställdes på egna ben och Louis Tomlinson stod stabilt på sina. Senare det året släppte han och Steve Aoki singeln "Just hold on" och 2017 samarbetade han med Bebe Rexha på låten "Back to you".

Två singlar som nådde topplistorna, helt enligt musikindustrins förväntningar på en artist med en bakgrund i ett band som har sålt över 35 miljoner album. Men inte helt enligt Louis Tomlinsons egna krav på sig själv.

– I början gjorde jag musik som jag trodde att jag var tvungen att göra för att vara den artisten som folk förväntade sig att jag skulle vara. Till slut resonerade jag med mig själv och kom fram till att jag måste göra det jag älskar, skapa musik som jag älskar och förhoppningsvis uppskattar folk det.

"Väldigt stolt"

De goda reaktionerna på den nyligen släppta singeln "Kill my mind" tolkar han som att han är på rätt spår. Det är en låt som äntligen representerar den soloartist han vill vara.

– Ljudmässigt är jag väldigt stolt över den.

Låten är också en försmak på debutalbumet som släpps nästa år. Inspirationen har han hämtat i det han lyssnade på när han var tonåring. Louis Tomlinson växte upp i Doncaster i England, med Sheffield som närmsta storstad – Arctic Monkeys hemort.

– Banden från norra England och deras ljudbild var verkligen framträdande under min uppväxt, som Oasis och Arctic Monkeys. Så det är på ett sätt viktigt för mig att mina musikaliska referenser även löper genom min egen musik.

Tuffa år privat

De senaste åren har för Louis Tomlinson varit tuffa på ett personligt plan. 2016 förlorade han sin mor och tidigare i år gick hans lillasyster bort.

TT: Hur har det påverkat dig i musikskapandet?

– Till en viss grad, antar jag. Det fick saker att stanna upp ett tag, men det är väl naturligt. Men vad gäller det kreativa är jag redan så gott som klar med albumet, så...

Trots att han nu känner att han har funnit sig själv som soloartist så kommer han aldrig att putsa bort den prägel som tiden med One Direction satte.

– Det var där jag började och det var där fansen började lyssna, det är viktigt att ta hänsyn till det. Jag gjorde en konsert för några dagar sedan och jag hade några One Direction-låtar i min setlist, vilket jag tror är väldigt viktigt att ha.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.