Annons

Moderaterna redo pröva med anonyma vittnen

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanar statsministern Stefan Löfven (S) till samarbete mot gängkriminaliteten.
Han är bland annat redo att pröva ett system med anonyma vittnen.
Politik • Publicerad 1 september 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sensommartalar i Ugglans park i Strängnäs.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sensommartalar i Ugglans park i Strängnäs.Foto: Anders Wiklund/TT

– De kriminella gängen håller delar av Sverige i ett järngrepp, sade Kristersson i sitt sommartal i hemstaden Strängnäs.

Talet fokuserade helt på kriminaliteten i Sverige. Att sätta stopp för våldet är, enligt Kristersson samhällets nu mest akuta uppgift.

Annons

– Det går inte att tala om Sveriges framtidsutmaningar samtidigt som två unga kvinnor i veckan skjutits ihjäl i Malmö och Stockholm, sade Moderatledaren.

Han pekade på att bara i sommar har nio människor skjutits ihjäl i över 80 skjutningar.

"Kan förlora kriget"

Kristersson varnade för att våldet kommer att fortsätta om politikerna bara kommer med fördömanden och kraftfulla uttryck.

Han vill nu att Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans "mobiliserar" mot kriminaliteten genom att snabbt leverera nya redskap och resurser till rättsväsendet. Kristersson underströk att det måste vara slut med diskussionsklubbar

– Det är handling som gäller. Inte ny politisk samtalsterapi, sade Kristersson i sitt tal.

Kristersson skickade på söndagsmorgonen ett långt mejl till statsminister Stefan Löfven (S). I det brevet varnar han för att Sverige riskerar att förlora kriget mot de kriminella gängen.

Erbjuder "hjälp"

Moderatledaren erbjuder Löfven M-hjälp för att snabbt få fram resurser och nya redskap till polisen.

– Jag tror det går. I Sverige har vi tagit oss samman tidigare, sade Kristersson och pekade på uppgörelser mellan S och M under 90-talskrisen

M-ledaren tror att Socialdemokraterna kan ha svårt att genomföra flera av förslagen enbart inom ramen för regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L. Till exempel att slopa straffrabatten för unga och anonyma vittnen.

Kristersson vill genomföra tio M-förslag mot gängen. En nyhet är att partiet nu är redo att pröva ett system med anonyma vittnen. Moderaterna har tidigare nöjt sig med att man bör utreda en sådan grundläggande förändring i svenskt rättssystem. Orsaken är att det kan drabba rättssäkerheten.

Anonyma vittnen

Annons

Nu vill partiet ändå att anonyma vittnen prövas under en begränsad tid genom en tillfällig lagstiftning.

– Tar vi inte det här steget kommer vi ha områden i Sverige där ingen vågar vittna, säger Kristersson på en pressträff.

Andra förslag, som M fört fram tidigare, är att införa visitationszoner. Det är områden där polisen kan genomföra kroppsvisitationer, till exempel i jakt på vapen, utan konkret brottsmisstanke.

Partiet vill också sänka gränsen för obligatorisk häktning och dubbla straffen för kriminella som begått gängrelaterad brottslighet.

Med stöd av Moderaterna skulle regeringen och riksdagen, enligt Moderatledaren, kunna snabbehandla förslagen. Han bedömer att de flesta skulle kunna genomföras inom 6–12 månader.

På frågan om inte sådan snabbehandling hotar rättssäkerheten, svarar Kristersson.

– Det som hotar rättssäkerheten är allmänhetens bristande tillit till att samhället klarar sina grundläggande åtaganden.

"Uppskattar enighet"

Kristersson pekar ut några förslag som regeringen skulle kunna lägga fram i närtid, som slopad straffrabatt för unga 18–21 år, mer pengar till fler övervakningskameror och ändrade regler så att ordningsvakter kan avlasta polisen.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Kristerssons utsträckta hand i ett mejl till TT:

"Jag uppskattar att det verkar finnas en bred politisk enighet om behovet av samling mot det besinningslösa våldet. Det kräver fortsatt resolut och tålmodigt arbete mot brottsligheten här och nu, hela tiden i samråd med polisen och andra myndigheter som gör jobbet. Men det kräver också långsiktiga insatser som förebygger brottslighet. Vi ska minska klyftorna i samhället och därför är det ytterst en samling av hela vårt samhälle som krävs."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons