Makalös kulfinal – 1 cm mellan guld och brons

Friidrott • Publicerad 5 oktober 2019
Joe Kovacs vann tidernas kulfinal i Doha.
Joe Kovacs vann tidernas kulfinal i Doha.Foto: David J. Phillip/AP/TT

Svenske Wictor Petersson slogs ut i kvalet i kula men hoppades att några av de andra snart skulle "tvätta" det 29 år gamla världsrekordet. Och nog är de främsta kulstötarna i världen just nu nära att göra just det – för vilken VM-final det blev på Khalifastadion.

När Tomas Walsh från Nya Zeeland stötte 22,90 meter i första omgången satte han ribban – och samtidigt nytt mästerskapsrekord. Men det skulle inte stå sig länge – och till slut "bara" räcka till brons.

I sista omgången fick Joe Kovacs, USA, en kanonträff och kulan flög till 22,91 vilket blev guldstöten. 22,91 är tangerat den tredje längsta stöten genom tiderna, bara tysken Ulf Timmermann (1988) och amerikanen Randy Barnes, med världsrekordet från 1990, har stött längre.

Och det var inte slut där. Kovacs landsman Ryan Crouser ville inte vara sämre och nådde 22,90 i sin sista stöt vilket gjorde att han gick förbi Walsh, som bara hade en godkänd stöt, och tog silvret i tidernas kulfinal.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.