Annons

Hon ville göra slut – dödades med flera slag

Deras relation beskrivs som destruktiv och båda parter ville stundtals göra slut. När kvinnan dödades hade hon redan bestämt sig för att lämna mannen.
Enligt åtalet slog mannen ihjäl kvinnan med 17 slag i huvudet och ansiktet.
Brott • Publicerad 14 februari 2020
Den 45-åriga kvinnan hittades mördad i närheten av sitt hem i Hjärsta i Örebro efter att ha varit anmäld försvunnen i fyra dagar. Nu väcks åtal vid Örebro tingsrätt för mordet. Arkivbild.
Den 45-åriga kvinnan hittades mördad i närheten av sitt hem i Hjärsta i Örebro efter att ha varit anmäld försvunnen i fyra dagar. Nu väcks åtal vid Örebro tingsrätt för mordet. Arkivbild.Foto: Niklas Lindahl / TT
"Det finns ett förhållande som ligger till grund", säger Åklagare Åsa Hiding om mordet.
"Det finns ett förhållande som ligger till grund", säger Åklagare Åsa Hiding om mordet.Foto: Pavel Koubek/TT
Åklagare Åsa Hiding under en pressträff om mordåtalet mot mannen.
Åklagare Åsa Hiding under en pressträff om mordåtalet mot mannen.Foto: Pavel Koubek/TT
Spaningsledare Mikael Nyqvist under en pressträff om mordåtalet mot mannen. Omfattningen av förundersökningen har påverkat hela polisområdet, enligt Nyqvist.
Spaningsledare Mikael Nyqvist under en pressträff om mordåtalet mot mannen. Omfattningen av förundersökningen har påverkat hela polisområdet, enligt Nyqvist.Foto: Pavel Koubek/TT

Kvinnan anmäldes försvunnen den 15 maj 2018 och polisen inledde en förundersökning om misstänkt människorov. Fyra dagar senare hittades den 45-åriga kvinnan död utomhus, ett stenkast från sitt hem i Hjärsta i Örebro.

Tidigt i utredningen förekom en man i 40-årsåldern som kvinnan hade en relation med. Den 1 juni häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord, men släpptes en vecka senare.

Annons

Ett år senare, i slutet av augusti 2019, greps mannen åter och häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han har sedan dess varit frihetsberövad.

Mannen förnekar all inblandning i kvinnans död.

Enligt åtalet har han "ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan person" utfört gärningen.

– Det beror dels på att det inte finns ögonvittnen till mordet. Och forensiker har inte kunnat svara på om våldet utövats av en eller flera personer. Men det finns ingen bevisning som talar mot ytterligare gärningsmän, och det finns ingen annan misstänkt, säger åklagaren Åsa Hiding.

På väg att lämna

Den mördade kvinnan och mannen var i en relation vid tiden för hennes död – en relation som kvinnan enligt åtalet ska ha varit på väg att avsluta. Även mannen ska stundtals ha velat lämna relationen.

Åklagaren har kallat flera vittnen till den kommande huvudförhandlingen i Örebro tingsrätt som ska höras gällande parets relation. Enligt åtalet var kvinnan rädd för mannen, som flera gånger ska ha varit våldsam och hotat att döda henne.

En forskare ska också bland annat vittna om att "dödligt våld kan vara en utgång i destruktiva kärleksrelationer".

Åsa Hiding vill dock inte gå närmare in på motivet än att det finns ett förhållande som ligger till grund för den misstänkta gärningen.

Merparten av de 17 slag som ska ha tilldelats mot kvinnan ska ha gjorts med någon form av tillhygge, enligt åklagaren.

– Trots omfattade sökarbete har mordvapnet inte kunnat finnas, säger Åsa Hiding.

730 förhör

Annons

Förundersökningen har varit mycket omfattande och består av över 14 000 sidor. Bland annat har det hållits 730 förhör under förundersökningen.

Spaningsledare Mikael Nyqvist säger att omfattningen av förundersökningen har påverkat hela polisområdet, och att man fått stöd både från regionala och nationella enheter.

"Den omfattande förundersökningen är ett resultat av målmedvetet och omfattande lagarbete. Örebropolisen har vänt på varje sten", säger han i ett pressmeddelande.

Den tekniska bevisningen mot mannen består bland annat av kvinnans blod som har hittats i hans bostad och på hans skor, och hans dna som hittats på kvinnans kjol och ring.

Under förhandlingen i Örebro tingsrätt ska ett 40-tal vittnen höras. Det handlar bland annat om iakttagelser som gjorts vid tiden för morden och när kvinnan hittades död.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons