Man ihjälskjuten av polis – en polis skadad

Polisen sköt ihjäl en man i samband med ett ingripande vid ett köpcentrum i Uppsala – en polis fördes till sjukhus med lindriga skador.
Brott • Publicerad 14 mars 2020
En man har skjutits ihjäl av polis i Uppsala och en polis har förts till sjukhus med skärskador.
En man har skjutits ihjäl av polis i Uppsala och en polis har förts till sjukhus med skärskador.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tekniker arbetar på parkeringsplatsen vid Gränbystaden. Såväl den dödade mannens agerande som polisernas kommer att utredas, på varsitt håll.
Tekniker arbetar på parkeringsplatsen vid Gränbystaden. Såväl den dödade mannens agerande som polisernas kommer att utredas, på varsitt håll.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid 19.30-tiden på lördagskvällen larmades polisen till parkeringsplatsen vid köpcentrat Gränbystaden, av en kvinna som sade sig ha blivit utsatt för en bilstöld eller ett rån. När två poliser kom till platsen hittade de en misstänkt gärningsman, berättar polisens presstalesperson Jonas Eronen.

– Ena polisen blir attackerad med ett vasst föremål, på ett väldigt allvarligt sätt. Han hugger mot överkroppen. Det som händer då är att kollegan som inte blir attackerad skjuter med tjänstevapnet.

En ambulans tillkallades men den skjutne mannen avled på platsen. Polisens presstjänst har för närvarande inga uppgifter om hur många skott som avlossades, eller var de träffade. Den dödes identitet har inte kunnat fastställas.

Den skadade polisen fördes till sjukhus med lindriga skador och fick senare lämna sjukhuset.

Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda polisernas agerande i samband med ihjälskjutningen. Den döde mannens utfall utreds som ett misstänkt mordförsök.

Gränbystaden ligger i den nordöstra utkanten av Uppsala.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.