Annons

Manchester City stängs av från CL i två år

Blytungt straff för Manchester City:
Fotbollsklubben stängs av från Champions League-spel i två år och tvingas böta drygt 300 miljoner kronor för att ha brutit mot de finansiella reglerna.
Klubben tänker överklaga beslutet.
Fotboll • Publicerad 14 februari 2020
Manchester City. Arkivbild.
Manchester City. Arkivbild.Foto: Ian Walton/AP/TT

Det är de så kallade Financial Fair Play-reglerna som City brutit mot meddelar det Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som fattat beslutet, i ett pressmeddelande.

Citys verksamhet har varit under utredning av Uefa sedan i mars förra året. Tyska Der Spiegel har tidigare publicerat läckta mejl som gör gällande att shejk Mansour, klubbens ägare, på olika sätt skjutit till mer pengar än vad regelverket tillåter.

Annons

Reglerna innebär enkelt uttryckt att klubbarna inte ska göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar. Syftet är bland annat att ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

City: "Besvikna"

Domen mot City kom vid 19-tiden på fredagskvällen.

Uefa skriver att deras utredande organ stoppar City från deltagande i alla deras turneringar i två år, 2020–2021 och 2021–2022.

Beslutet kan överklagas till idrottens skiljedomstol, Cas, och Uefa meddelar därför att man inte går in närmare på bakgrunden till beslutet i nuläget.

Manchester City skriver i ett uttalande att klubben är besviken men inte förvånad över Uefa:s beslut, och att den ska kontakta Idrottens skiljedomstol för att få ett opartiskt utlåtande.

”Enkelt uttryckt är det här ett mål som Uefa har inlett, drivit och dömt. Nu när den här skadliga processen är över, kommer klubben att eftersträva ett opartiskt domslut så snart som möjligt”, skriver Manchester City.

Klubben ligger för tillfället tvåa i Premier League-tabellen efter Liverpool.

Straffats förut

Skulle straffet stå kvar går sannolikt CL-platsen till femman i serien, för närvarande Sheffield United.

Det är inte första gången som City fällts för FFP-brott. 2014 straffades de ljusblå med böter på 60 miljoner euro, motsvarande runt 630 miljoner kronor, samt en minskad trupp till Champions League.

Qatar-ägda Paris Saint-Germain straffades samma år.

Annons

Zlatan Ibrahimovics Milan uteslöts från den här säsongens Europa League för brott mot FFP-reglerna.

Manchester City är regerande engelsk mästare och har aldrig vunnit Champions League, den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa. Laget gick till semifinal 2015–16 och åkte ut i kvartsfinal i fjol.

Den här säsongen är City framme i åttondelsfinal mot Real Madrid.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons