Manifestationer trots coronahot på kvinnodag
I Kina ställdes flera marscher in på grund av viruset, men statliga tv-bolaget CCTV valde att framhäva kvinnors betydelse i kampen mot smittan.
Även i coronadrabbade Sydkorea ställdes flera arrangemang in.
– Trots att vi inte kan vara tillsammans fysiskt är vår vilja att förverkliga jämställdhet starkare än någonsin, sade landets jämställdhetsminister Lee Jung-Ok i ett videoklipp.
Men i en rad andra asiatiska länder, som i Thailand och Indonesien, kunde manifestationer genomföras. I Pakistan krävde kvinnor mer frihet och riktade kritik mot landets konservativa och patriarkala styre.
Protest i Manila
I Filippinernas huvudstad Manila brändes en stor karikatyr av president Rodrigo Duterte.
– Samtidigt som vi har 37 lagar som handlar om kvinnors rättigheter finns i verkligheten ett utbrett våld i form av våld i hemmet, sexuella trakasserier och våldtäkt, sade Joms Salvador från kvinnogruppen Gabriela.
Med jordens vridning och tidens gång fortsatte sedan nya marscher och manifestationer att dominera många storstäder på internationella kvinnodagen.
Vissa sammankomster möttes av hat: I Kirgizistan greps ett tiotal i samband med en marsch i huvudstaden Bisjkek. Gripandena gjordes sedan maskerade män attackerat aktivisterna och rivit sönder deras skyltar. Runt 70 människor greps och placerades i polisfordon.
Demonstranterna frihetsberövades för sin egen säkerhet och för att polisen inte förvarnats om demonstrationen, sade en polis vid den polisstation som demonstranterna fördes till.
Tre av dem som attackerade manifestationen greps också.
Turkisk tårgas
Turkisk polis avfyrade tårgas mot en grupp på ett hundratal personer som försökte marschera mot Taksimtorget i Istanbul. Ett massivt polisuppbåd mötte marschen, men oroligheter bröt ut först när några försökte ta sig fram på en huvudaveny mot torget.
I Paris genomförde gruppen Femen en protest mot "den patriarkala pandemin", trots försök från polis att stoppa marschen. Polisens agerande mot marscher möttes av kritik, inte minst från borgmästare Anne Hidalgo som sade att polisvåld var oacceptabelt.
Brasiliansk presidentprotest
Italiens president Sergio Matarella följde det kinesiska exemplet och beklagade i ett videoinspelat tal att marscher inte kunde genomföras på grund av viruset, men uttryckte samtidigt sin tacksamhet över de många, och av dem många kvinnor, som deltar i arbetet att stoppa virusspridningen och sköta om sjuka.
Längre västerut, i Brasilien, samlades stora grupper för att utnyttja dagen till protester mot president Jair Bolsonaro. I São Paulo bars plakat med budskap som "Han kan inte fortsätta", riktat mot presidenten, som anklagas för att odla en machokultur.
I USA sågs stora manifestationer i bland annat Washington Square Park i New York.
Stor protest i Santiago
Polis och demonstranter drabbade samman i Chiles huvudstad Santiago sedan grupper, som också riktade kritik mot regeringen, samlades på Alameda Aven och Plaza Italia. Även nära presidentpalatset utbröt tumult, där demonstranter krävde president Sebastián Piñeras avgång.
– Jag älskar när kvinnor lägger äggstockarna åt sidan, får styrka, förflyttar sig framåt och ändrar allting, sade Elizabeth, en av demonstranterna, till AFP.
Polis beräknade att 125 000 människor samlats i Santiago, protestledare hävdade att en halv miljon mött upp.