Annons

Måsar invaderar Paris: "Ett helvete"

Augusti är månaden då många parisare lämnar staden för att koppla av på Rivieran eller i någon av Normandies kustpärlor.
Men den som vill vakna till ljudet av sjöfåglars skrik kan stanna i huvudstaden – som intagits av måsar.
Frankrike • Publicerad 8 augusti 2019
Måsar har blivit en allt vanligare syn i Paris. Arkivbild.Foto: Holger Hollemann/AP/TT

På torget framför den brandskadade katedralen Notre-Dame, bland de judiska falafelbarerna i Maraiskvarteren och på hustaken i Belleville. De senaste åren har måsar blivit en allt vanligare syn i Paris.

– På våren brukade man alltid höra sparvar, det var ljudet av dagning och väldigt angenämt. Nu har det ersatts av skränandet från de tröttsamma måsarna, säger psykiatern Anne Castro, som bor i Belleville, en stadsdel i nordöst.

Kalasar på sopor

Annons

Ordningsvakten Rodolphe Ghelfi i samma område kallar ljudet "ett helvete".

– När jag flyttade till Paris för tjugo år sedan hade jag nöjet att få lyssna på duvornas kutter och sparvarnas sång. Men de senaste åren har de här enorma måsarna intagit taken i Paris och börjar gorma tidigt på morgonen, säger han.

Ornitologen Jean-Philippe Siblet på Paris naturhistoriska museum förklarar inflyttningen med sjöfåglarnas allt större svårigheter att hitta mat längs kusten, där ekosystemen fått sig en törn av massturism och bebyggelse. I stället äter de upp sig på soptippar i Paris utkanter.

Hustaken i huvudstaden ger också ett bra skydd från fiender.

– De enda rovdjur de behöver se upp för är katter och rävar, och de tar sig sällan till sådana höjder, säger Siblet, som uppskattar att det i nuläget sammanlagt rör sig om 50 till 60 måspar som föder tre ungar vardera varje år.

Maritim känsla

Alla är inte kritiska till den nya ljudbilden. Pensionären Gilles Teillac välkomnar sina nya befjädrade grannar, som han tycker skänker en maritim känsla åt den franska huvudstaden.

– Jag kan befinna mig två kvarter hemifrån och få min fru att tro att jag ringer från en telefonkiosk i Le Havre, säger han muntert.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons