Medelklassen hotad av växande klyftor
Utvecklingen är densamma i samtliga OECD-länder, konstaterar den ekonomiska samarbetsorganisationen i en ny rapport. Men extra påtaglig i länder som Sverige där medelklassen har varit och fortfarande är stor i en internationell jämförelse.
Vid 80-talets mitt tillhörde i snitt 64 procent av befolkningen i OECD-länderna medelklassen. Sedan dess har gruppen krympt till 61 procent. Att jämföra med Sveriges medelklass som gått från att utgöra 72,6 till 65,2 procent under samma period – en minskning med 7,4 procentenheter.
Måttlig inkomsttillväxt
"En stark och välmående medelklass är avgörande för en framgångsrik ekonomi och ett inkluderande samhälle", påpekar OECD.
"Medelklassen upprätthåller konsumtion, driver många av investeringarna i utbildning, hälsa och bostäder samt spelar en avgörande roll i att stödja de sociala trygghetssystemen genom skatter".
I majoriteten av OECD-länderna har den lägre och övre inkomstgruppen växt ungefär lika mycket till följd av medelklassens tillbakagång. l Sverige har dock låginkomsttagarna expanderat mer i antal än höginkomsttagarna.
Men medelklassen har inte bara minskat som andel, utan även förlorat ekonomiskt inflytande, skriver rapportförfattarna. De senaste 30 åren har medelklassen upplevt en måttlig – och i vissa länder till och med stagnerad – inkomsttillväxt medan den rikaste gruppen dragit i väg.
Överklassen allt rikare
För tre decennier sedan var medelklassens samlade inkomster fyra gånger större än den övre inkomstgruppens, i dag är de mindre än tre gånger större. Det samtidigt som den rikaste tiondelen äger nästan hälften av all förmögenhet och förnödenheter som boende, utbildning och sjukvård blivit betydligt dyrare.
OECD definierar hushåll som medelklass om de tjänar mellan 75 och 200 procent av landets medianinkomst.