Annons

Mer pengar i plånboken för pensionärer

Pensionärer får mer i plånboken nästa år. Det blir också budgetsatsningar på äldreomsorgen.
Politik • Publicerad 12 september 2019
Statsminister Stefan Löfven (S) (mitten) presenterade budgetnyheter i samband med regeringssammanträdet i Jönköping, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (vänster, främre raden) och miljöminister Isabella Lövin (MP) (höger, främre raden).
Statsminister Stefan Löfven (S) (mitten) presenterade budgetnyheter i samband med regeringssammanträdet i Jönköping, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (vänster, främre raden) och miljöminister Isabella Lövin (MP) (höger, främre raden).Foto: Thomas Johansson/TT

Regeringen presenterade budgetnyheter på torsdagen i samband med ett regeringssammanträde i Jönköping.

– Landets pensionärer ska ha det bra. Svårare än så är det inte, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

Regeringen föreslår sänkt skatt på pensioner över 17 000 kronor i månaden. Därmed omfattas enligt finansminister Magdalena Andersson en miljon pensionärer.

Skattesänkningen, som är utlovad sedan tidigare, kostar staten 4,3 miljarder kronor.

"Krävs mer"

Regeringen har lovat att helt ta bort skatteklyftan mellan pension och arbetsinkomster. Den försvinner dock inte helt redan nästa år. Orsaken är att ett sjätte jobbskatteavdrag på arbetsinkomster infördes i år genom att riksdagen antog M:s och KD:s budgetförslag.

– Det krävs ytterligare åtgärder, säger Andersson.

Regeringen föreslår också att grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor i månaden och att bostadstillägg ska kunna betalas ut för hyror upp till 7 000 kronor i månaden. Det är en höjning av taket från 5 600 kronor.

De två förstärkningarna av pensionärers ekonomi kostar statskassan 2,2 miljarder kronor.

600 miljoner till kommuner

Både höjningen av garantipensionen och taket i bostadstillägget nästa år aviserade regeringen redan i januari.

Regeringen presenterade också satsningar på äldreomsorg. Drygt 600 miljoner kronor läggs på stöd till kommuner för att de ska investera i äldreomsorgen.

– Det är åtgärder mot ensamhet och för bättre stöd till svenskar med demens, säger Andersson.

Pengar läggs även på stöd till civilsamhället för att äldre ska ha möjlighet att idrotta. Dessutom läggs 100 miljoner kronor ytterligare på det redan existerande investeringsstödet för äldreboende.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons