Annons

Bekräftat: Malmö FF storsatsar på damfotboll

Malmö FF gör en storsatsning på ett damallsvenskt lag.
Ett samgående med Limhamn/Bunkeflo väntar – men först måste klubbmedlemmarna få säga sitt.
(TT) • Publicerad 13 september 2019
Om medlemmarna säger ja kommer Malmö FF och Limhamn/Bunkeflo att ha ett gemensamt damlag redan nästa säsong. Arkivbild
Om medlemmarna säger ja kommer Malmö FF och Limhamn/Bunkeflo att ha ett gemensamt damlag redan nästa säsong. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

Nyheten presenterades på en presskonferens i eftermiddag. Styrelserna för Malmö FF och Limhamn/Bunkeflo (LB07) är överens och föreslår att föreningarna går samman.

Nu är det upp till medlemmarna i respektive förening att ta ställning. Det sker vid extra insatta årsmöten senare i år.

Ligger i tiden

Annons

En rejäl satsning på ett damlag ligger i tiden och i linje med hur ett flertal europeiska storklubbar agerar.

I Malmö finns redan FC Rosengård, en av Sveriges framgångsrikaste föreningar i damallsvenskan på senare år. Under de senaste säsongerna har även Limhamn/Bunkeflo etablerat sig i damernas högsta serie.

TT: Varför en satsning på damverksamhet på elitnivå när det redan finns två damallsvenska klubbar i Malmö?

– Det här grundar sig i det beslut medlemmarna tog 2016, att vi skulle börja med flickfotboll igen. Men det här handlar inte bara om satsningen på ett damelitlag utan också om en bredd på pojksidan, att utveckla vår talangutbildning och få ett samarbete med ett, förhoppningsvis med tiden, herrelitlag, säger Niclas Carlnén.

"Faller alldeles rätt"

TT: Har ni sonderat möjligheten till ett samarbete med FC Rosengård?

– Nej, vi har inte haft de samtalen. Vi är hela tiden i en process för att försöka bli bättre och vi har tittat på vad vi kan göra för att få fram bra spelare. Ett alternativ har varit att bredda basen. Nu får vi den möjligheten. Och det faller alldeles rätt.

TT: Ska damlaget spela under namnet Malmö FF?

– Det är ambitionen men vi behöver konsultera både Svenska fotbollförbundet och Skånes FF för att få reda på hur det faktiska regelverket är. Ambitionen är att LB07:s nuvarande verksamhet ska vara i Malmö FF.

TT: Vilken är den sportsliga ambitionen?

– Den är precis densamma som för resten av föreningen och A-laget i dag. Vi ska vara bäst i Sverige, ledande i Norden och etablerade i Europa. Svensk damfotboll ligger väldigt långt fram med europeiska mått mätt. Att ta en position där vet vi är en utmaning eftersom damallsvenskan är stark. Vi börjar med att försöka bibehålla den allsvenska platsen och så småningom klättra upp i toppen.

"Ser otroliga möjligheter"

Annons

TT: Vad kan satsningen på damlaget kosta?

– Det är en av de saker vi ska titta på. Vi tror att det finns en kostnad inledningsvis, men vi ser också att det finns en rejäl intäktsmöjlighet och den skapar förutsättningar för att det ska bli hållbart.

– Vi ser otroliga möjligheter framöver. Uefa tar ytterligare ett grepp om damfotbollen och vi ser att pengarna börjar öka internationellt. Vi ser också en spelarmarknad framöver, säger Niclas Carlnén.

Han värvades som vd till Malmö FF från just FC Rosengård för fem år sedan. Med MFF:s starka varumärke, ekonomiska muskler och uttalade ambitioner – finns det en framtid för Rosengård?

– Jag tror absolut att man kan ha två elitlag i den här staden både på dam- och herrsidan. Jag ser inget motsatsförhållande. Tvärtom tror jag att det hjälper till, säger Carlnén.

Samarbetet med Limhamn/Bunkeflo omfattar mer än en sammanslagning på damsidan. Malmö FF vill bredda basen bland pojk- och flickspelare. Ett långsiktigt samarbetsavtal mellan Malmö FF och klubbens herrelitlag har också diskuterats och finns i det förslag som läggs fram för medlemmarna.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons