Annons

AF:s förre chef bistår i jakt på skurkföretag

Regeringen vill öka insatserna mot det som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallar skurkföretag och arbetslivskriminalitet.
Till hjälp och utredare utser hon Arbetsförmedlingens nyss avgångne generaldirektör Mikael Sjöberg.
Brott • Publicerad 11 februari 2020
Arbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg ska utreda åtgärder mot kriminalitet i arbetslivet. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg ska utreda åtgärder mot kriminalitet i arbetslivet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ber en utredare föreslå mer åtgärder mot fusk och kriminalitet i arbetslivet, som skatte- och bidragsbrott, utnyttjande av människor och säkerhets brister.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ber en utredare föreslå mer åtgärder mot fusk och kriminalitet i arbetslivet, som skatte- och bidragsbrott, utnyttjande av människor och säkerhets brister.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjöberg ska följa upp det som hittills gjorts för att komma tillrätta med olika former av brottslighet på arbetsmarknaden.

– Det är kriminalitet som blivit en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten, de seriösa företagen kan inte konkurrera, säger Nordmark på en pressträff.

Annons

Sedan något år samarbetar åtta myndigheter med gemensamma kontroller av företag och branscher där olika former av brott, allt från sådana som rör arbetsmiljön och skatter till utnyttjande av människor.

Förra året hade de åtta fokus på skönhetssalonger, bygg- och restaurangbranschen och många av de uppemot 2 000 gemensamma kontroller som gjordes handlade om det, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Utredaren ska föreslå hur det myndighetsgemensamma arbetet kan utvecklas, och hur eventuella hinder för ett smidigt och effektivt samarbete som finns i dag kan tas bort. En fråga är hur information och uppgifter om personer och företag lättare ska kunna delas mellan myndigheterna. Enligt de åtta myndigheterna är sekretess som hindrar utbyte ett stort problem.

Sjöberg ska också, bland annat, undersöka om den modell med id-kontroller och tjänstekort som finns i byggbranschen, för att motverka fusk och svartarbete, kan användas i fler branscher.

Utredningen ska vara klar senast den 30 december i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons