unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mikroplast i nästan alla musslor

Plastfragment och små gummibitar, troligtvis från vägtrafik, sjöfart och båtliv. Det finns i de flesta typer av musslor runt Sverige och Norden, visar en ny mätning.
Blåmusslan innehåller ofta mikroplaster, visar mätningen. Arkivbild.
Blåmusslan innehåller ofta mikroplaster, visar mätningen. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

I projektet har forskare beräknat plastförekomsten i fem olika musselarter. De har fiskats upp på totalt ungefär 100 olika platser.

Och resultaten är nedslående. Mikroskopiska plast- och gummibitar hittades i fyra av fem arter. Och att det inte fanns i den femte kan bero på för litet underlag, heter det.

Begränsat material

Bland de nordiska huvudstäderna hittades mest plast i vattnen runt Oslo. Men där har forskarna också använt fler och närmare mätpunkter än vid Stockholm. Utanför Reykjavik är halterna låga, medan det denna gång inte mätts i närheten av Köpenhamn och Helsingfors, enligt kartor i rapporten som Nordiska ministerrådet publicerat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vid mätställen på Grönland, Svalbard och Färöarna hittades inte mikroplast, i alla fall inte i halter över den så kallade detektionsgränsen. Men "detta beror troligen på det relativt begränsade mätmaterialet på dessa platser", enligt ett pressmeddelande från Niva (Norsk institutt for vannforskning).

Mätningen är den hittills mest detaljerade.

"Studien är den första i sitt slag som har analyserat ett så stort antal prover från ett så stort geografiskt område med så god analyskvalitet", säger Norman Green, projektledare på Niva, i pressmeddelandet.

Dumpad snö

Den kan också bli startskott för fortsatt övervakning.

"Våra fynd tyder på att tre musselarter kan vara särskilt lämpade som indikatorer för att övervaka mikroplast i nordiska havsmiljöer: blåmussla i huvuddelen av kustområdena i Norden, östersjömussla i Östersjön, och Abra nitida längs delar av Norges kust och i Nordsjön", säger Green.

Mikroplastens ursprung är en svårare nöt för experterna. Men i rapporten gissar man bland annat att dumpning av snö från plogade vägar kan bidra till de väldigt höga halterna i Oslofjorden.

Läs mer

Polis: Ryttare kan ha ramlat av sin häst – stor sökinsats

Polis

Polis: Ryttare kan ha ramlat av sin häst – stor sökinsats

Polisen vill ha hjälp allmänheten

Kommunen söker miljoner i coronastöd

Coronaviruset

Kommunen söker miljoner i coronastöd

Rekryteringen av ny personal och hyrpersonal har varit dyrast under pandemin.

TV: Se Älmeboda/Linneryd–Husqvarna

Sport

TV: Se Älmeboda/Linneryd–Husqvarna

Viktiga poäng på spel.

Antalet fall av covid-19 ökar i Kronoberg: ”Oroväckande”

Coronaviruset

Antalet fall av covid-19 ökar i Kronoberg: ”Oroväckande”

De senaste dagarna syns en tendens till ökning av antalet bekräftade fall av covid-19 i Kronobergs län.

Därför hade Växjö Lakers 150 i publiken

SHL

Därför hade Växjö Lakers 150 i publiken

Lakers föll på straffar mot Färjestad.

Regeringen är på väg att ta livet av elitidrotten

Publikfrågan

Regeringen är på väg att ta livet av elitidrotten

Daniel Enestubbe: Att inte lyfta 50-gränsen stryper syret till arenasporten.