Annons

Miljardnota för Youtubes datahantering

Ekonomi • Publicerad 4 september 2019
Miljardsmäll för Google och Youtube. Arkivbild
Miljardsmäll för Google och Youtube. ArkivbildFoto: Patrick Semansky AP/TT

Nätjätten Google och videotjänsten Youtube, som båda ingår i Alphabet-gruppen, betalar 170 miljoner dollar (cirka 1,7 miljarder kronor) i en uppgörelse med handelsmyndigheten FTC och New Yorks åklagarmyndighet.

Med uppgörelsen avslutas en utredning av misstankar om att bolagen har brutit mot federal lagstiftning genom att ha samlat in personliga data om barn.

Annons

Beloppet är det största som betalats ut med anledning av den lag som förbjuder insamling av data om barn under 13 år som stiftades 1998. Lagen reviderades 2013 för att även omfatta förbud mot insamling av barnens nätvanor med hjälp av så kallade kakor.

Youtube ska utan samtycke från föräldrar ha följt hur barn använt tjänsten. Informationen ska sedan ha använts för att rikta reklam till användarna.

Enligt New York-åklagaren Letitia James har bolagen ägnat sig åt "maktmissbruk" i syfte att dra in annonsintäkter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons