Annons

Miljoner att spara i kommunala fastigheter

Miljö • Publicerad 1 augusti 2019
Skånes kommuner skulle kunna sänka energikostnaderna i sina fastigheter med närmare en halv miljard kronor varje år. Arkivbild.
Skånes kommuner skulle kunna sänka energikostnaderna i sina fastigheter med närmare en halv miljard kronor varje år. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Skånska kommuner skulle kunna sänka energikostnaderna i sina fastigheter med en halv miljard kronor varje år. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen i Skåne har gjort, rapporterar

De onödigt höga energikostnaderna beror ofta på att fastigheternas belysning, värmesystem och ventilation är gammal och sliten.

Annons

Enligt länsstyrelsens beräkningar skulle investeringar på sju miljarder kronor kunna sänka energianvändningen med 30 procent i kommunernas fastigheter. De sänkta driftkostnaderna skulle ge en uppskattad vinst på runt åtta miljarder kronor under en tjugofemårsperiod.

– Om man jämför med de kommuner runt om i Sverige som verkligen tagit tag i frågan, så har vi ett energislöseri på ungefär 420 miljoner kronor per år, säger Daniel Svensson, energikonsult åt länsstyrelsen, till SR.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons