Annons

Minister sparkas efter uppmärksammat mord

Mordet på en 15-årig flicka i Rumänien fortsätter att skörda politiska offer. Landets utbildningsminister har fått sparken för uttalanden som kan tolkas som att den mördade flickan hade sig själv att skylla.
Rumänien • Publicerad 3 augusti 2019
En kvinna tänder ljus till minne av en 15-årig flicka som kidnappades, våldtogs och mördades i södra Rumänien. Fallet har väckt kraftig kritik mot polisen och lett till två ministrars avgång. Arkivbild.
En kvinna tänder ljus till minne av en 15-årig flicka som kidnappades, våldtogs och mördades i södra Rumänien. Fallet har väckt kraftig kritik mot polisen och lett till två ministrars avgång. Arkivbild.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Utbildningsminister Ecaterina Andronescu sade i en tv-intervju tidigare i veckan att "hon fått lära sig att inte kliva in i bilar med okända personer". Trots att hon senare försäkrat att hennes avsikt inte var att skuldbelägga offret eller hennes föräldrar har hon fått sparken av premiärminister Viorica Dancila, rapporterar

Tidigare har Rumäniens högste polischef avskedats och inrikesminister Ioan Buda har valt att lämna sin post.

Annons

Den 15-åriga flickan kidnappades i staden Caracal när hon skulle lifta hem den 24 juli. Trots att hon kom över gärningsmannens mobiltelefon och ringde larmnumret tre gånger tog det 19 timmar innan polisen slog till mot fastigheten där hennes kvarlevor påträffades. En 65-årig man har erkänt mordet på 15-åringen och på en 18-årig kvinna som försvann i april.

På lördagen meddelade myndigheterna att dna-prover bekräftar att de benfragment som påträffades i byggnaden är kvarlevor från 15-åringen, rapporterar AFP.

Fallet har väckt kraftiga reaktioner i Rumänien, och demonstrationer har hållits på flera platser i landet. En utredning av polisens agerande har också inletts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons