Annons

Sköt ihjäl 20 i Texas med lagligt vapen

Mannen som misstänks ha skjutit ihjäl minst 20 personer i El Paso i amerikanska Texas utreds för misstänkt hatbrott och riskerar dödsstraff.
Han samarbetar med polisen och verkar ha köpt sitt vapen legalt, enligt polisen.
USA • Publicerad 4 augusti 2019
Många samlades för att söka tröst och sörja tillsammans efter skottdramat i El Paso.
Många samlades för att söka tröst och sörja tillsammans efter skottdramat i El Paso.Foto: John Locher/AP/TT

Polisen har ännu inte identifierat den misstänkte skytten som överlämnade sig till polis utan motstånd, men medier pekar ut honom som en 21-åring från Texas.

Polischefen i El Paso, Greg Allen, säger att den misstänkte samarbetar med myndigheterna. Det verkar samtidigt som att han har köpt vapnet helt lagligt.

Annons

Distriktsåklagare Jaime Esparza säger vid en pressträff att han kommer att yrka på dödsstraff.

Samtidigt har FBI inlett en utredning gällande inhemskt terrorbrott som ska pågå vid sidan av den polisiära utredningen, säger den federale åklagaren John Bash, enligt Reuters.

Den misstänkte ska strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv. Där framkommer rasistiska åsikter, och polisen utreder skjutningen som ett misstänkt hatbrott.

Sköt mannen bredvid

Polisen i El Paso larmades runt halvelvatiden på lördagsförmiddagen, lokal tid, om en skottlossning på stormarknaden Walmart.

– Jag såg honom komma in i affären, han höll i vad som såg ut att vara en AK-47 och siktade mot mig, säger ögonvittnet Alden Hall till .

Skytten träffade en man som stod bredvid Hall.

– Jag såg hur mannen bredvid mig låg på golvet, då sprang jag därifrån, säger Hall.

Delstatsguvernören Greg Abbott bekräftar att det rör sig om minst 20 dödade.

El Pasos Polischef Greg Allen säger att 26 personer vårdas på sjukhus. Enligt är flera av de skadade barn, den yngsta bara fyra månader gammal.

Lugnt gripande

Polisen var på plats vid stormarknaden sex minuter efter det att larmet hade gått och efter ytterligare ungefär 20 minuter hade man gripit den misstänkte. Men eftersom man först trodde att det fanns fler gärningsmän dröjde det flera timmar innan polisen blåste faran över.

Annons

I samband med dådet sökte många skydd i en närliggande galleria och både butiksanställda och kunder gömde sig i affärernas lagerutrymmen.

– Det var omkring tjugo barn och vuxna, plus anställda, som gömde sig. Ihoppackade som sardiner, säger Brandon Chavez, som arbetar i en av affärerna, till .

– De flesta av oss kände desperation, en del höll på med sina telefoner. Flickor som grät, folk som försökte prata med varandra och kvinnor med bebisar i sina armar, fortsätter han.

President Donald Trump fördömer dådet via och kallar det tragiskt och fegt. "Det finns ingen anledning eller ursäkt som någonsin rättfärdigar dödandet av oskyldiga personer", skriver Trump.

Ger blod

Lokala medier rapporterar att köerna har ringlat långa utanför flera blodgivarcentraler i staden sedan El Paso-polisen skrivit på att sjukhusen behöver mer blod.

Många kommentatorer understryker det faktum att skjutningen inträffade en lördag när butikerna hade besök av många barnfamiljer som handlade inför skolstarten. Polisen uppger att fler kunder än vanligt – 1 000 till 3 000 – befann sig inne på Walmart.

El Paso, i västra delen av Texas precis vid gränsen mot Mexiko, har en befolkning på omkring 680 000 personer, många med rötter i Latinamerika.

Tre av dödsoffren och sex av de skadade är mexikaner, enligt Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, rapporterar Reuters.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons