Annons

Minst 20 trampades till döds vid gudstjänst

Minst 20 personer har trampats till döds vid en gudstjänst i norra Tanzania. Tusentals människor hade samlats i en idrottsarena i staden Moshi och klämdes ihjäl när de rusade för att få smörjelse med "välsignad olja".
Tanzania • Publicerad 2 februari 2020
Polisen befarar att det kan finnas fler döda och skadade efter gudstjänsten. Arkivbild.
Polisen befarar att det kan finnas fler döda och skadade efter gudstjänsten. Arkivbild.Foto: Julio Cortez/AP/TT

Den lokale polischefen Kippi Warioba säger till Reuters att fem av de dödade var barn. Minst 16 personer skadades. Myndigheterna befarar att dödstalet kan stiga.

– Olyckan inträffade sent på kvällen och det var mycket folk, så det finns en risk för att det kan finnas fler offer. Vi arbetar fortfarande med att bedöma omfattningen, säger Warioba.

Annons

Pastor Boniface Mwamposa har lockat stora folkmassor genom att lova rikedom och bot mot sjukdomar för dem som går på det han beskriver som "välsignad olja" under hans predikningar.

Pastorn greps på söndagen i Dar es-Salaam när han försökte fly landet, säger inrikesministern George Simbachawene.

– Mwamposa försökte fly efter incidenten, men vi grep honom i Dar es-Salaam. Han kommer att ställas till svars för den här tragedin.

Enligt ministern inträffade katastrofen när pastorn uppmanade de församlade, runt 10 000 personer, att springa från ena sidan av arenan till den andra för att få smörjelsen.

Antalet så kallade framgångsteologiska pastorer har ökat markant i Tanzania de senaste åren. De brukar lova sina följare en väg ut ur fattigdomen och erbjuda olika mirakelkurer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons