Annons

Teleoperatör utsatt för kundfiske efter läcka

Läckta uppgifter om flera av Telenors kunder har använts för att sälja abonnemang för den konkurrerande teleoperatören Tre, skriver tidningen .
Brott • Publicerad 13 september 2019
Telenor har anmält intrånget till Post- och telestyrelsen. Arkivbild.
Telenor har anmält intrånget till Post- och telestyrelsen. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Efter att personuppgifter från över 30 000 Telenorkunder läckte ut förra veckan har flera av dem blivit uppringda av ett telemarketingföretag som säljer abonnemang till just Tre.

– Vi fick veta detta direkt i och med intrånget. Vi för en dialog med Telenor i detta ärende för att komma till botten med det som har hänt, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre, till tidningen.

Annons

Ett lösenord som hamnat i fel händer uppges vara anledningen till intrånget, som anmälts till Post- och telestyrelsen (PTS). Teleoperatören Tre har efter incidenten sagt upp avtalet med telemarketingföretaget och startat en egen utredning.

– Vi kan just nu inte utesluta att det skett något brottsligt, säger Mårten Lundberg till Computer Sweden.

Telenor har polisanmält intrånget, enligt operatörens presschef Mikko Viitala.

– Vi tycker att det är beklagligt att den här typen av verksamhet visat sig vara lönsam och att det finns företag som är beredda att använda tveksamma metoder på det här sättet , säger han till TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons