Misstänkta människohandlare gripna

Finland Artikeln publicerades
En film publicerad av Europol och spansk polis visar tillslaget mot de finländska medborgarna.
Foto: Europol/Handout/TT
En film publicerad av Europol och spansk polis visar tillslaget mot de finländska medborgarna.

Tre finländska medborgare är huvudmisstänkta i en omfattande traffickinghärva. Personerna sitter just nu anhållna i Spanien, meddelar finska Centralkriminalpolisen.

Sex gripna, 16 nedstängda webbsajter samt beslag av lyxbilar, klockor och kontanter till ett värde av närmare 32 miljoner kronor.

Det var resultatet av ett tillslag den 26 mars, som började med en utredning i Finland och växte till att involvera 13 andra länder samt Europol och Europeiska unionens enhet för rättsligt samarbete, Eurojust.

De tre huvudmisstänkta är finländare och sitter nu anhållna i Spanien. Personerna misstänks ha varit involverade i människohandel för sexuella ändamål samt penningtvätt. Via internet ska offren för människohandeln – som bland annat kommer från Nigeria – ha sålts i Finland och Sverige.

Grupperingen misstänks ha tjänat över 400 miljoner kronor på brottsligheten sedan 2010.

Den finländska utredningen startade redan år 2012 medan den internationella utredningen inleddes 2016. År 2017 startade Finland, Sverige och Spanien dessutom en gemensam utredningsgrupp.

Tillslaget i mars samordnades mellan polismyndigheter i Finland, Hongkong, Malta, Rumänien och Spanien. Totalt genomfördes 17 husrannsakningar och flera bankkonton frystes.

– Operationen lyckades tack vare effektivt internationellt samarbete och en lyckad arbetsfördelning. Utredningen av härvan har pågått en länge tid och först senare i år kommer vi att kunna höra misstänkta, säger kriminalöverkommissarie Mika Ihaksinen på finska Centralkriminalpolisen.