Annons

Mobiltelefoner hårdvaluta bland knarklangare

Mobiltelefoner som används vid narkotikaförsäljning kan vara värda flera hundra tusen kronor och kan enligt polisen bli föremål för rån och även mord, rapporterar .
Brott • Publicerad 11 februari 2020
De telefoner som används vid narkotikaaffärer, så kallade säljtelefoner, kan vara värda mycket pengar tack vare kontakterna i dem. Arkivbild.
De telefoner som används vid narkotikaaffärer, så kallade säljtelefoner, kan vara värda mycket pengar tack vare kontakterna i dem. Arkivbild.Foto: Berit Roald / NTB scanpix/TT

– Ja, det är ju hårdvaluta i de här kretsarna. Om man har en telefon som är full med 50 kontakter, som köper narkotika stadigvarande, så är ju det en affärsplattform. Så en säljtelefon som genererar pengar är ju naturligtvis värd pengar och det är ingenting man vill bli av med, säger Hans-Jörgen Ostler, områdespolis i Göteborg, till Ekot.

Mer av narkotikahandeln sker via så kallade säljtelefoner. Det handlar ofta om enkla telefoner av lågprismärken, det som är värt pengar är just kontakterna i dem.

Annons

Enligt polisen kan en säljtelefon generera tiotusentals kronor dagligen. Och som en konsekvens kan telefonerna också direkt kopplas till en del våld inom kriminella grupper.

– Vi ser ju att det här är knutet till narkotikahandeln i sig. Och narkotikahandeln är ju en känd grogrund för våldsamma konflikter, skjutningar och mord, säger Erik Åberg på Malmöpolisen, till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons