Annons

Moskva vill bötfälla utländska medier

Ryssland • Publicerad 1 augusti 2019
Det statskontrollerade ryska mediebolaget RT har bötfällts i Storbritannien. Nu vill ryska myndigheter få möjlighet att straffa utländska mediebolag på samma sätt. Arkivbild
Det statskontrollerade ryska mediebolaget RT har bötfällts i Storbritannien. Nu vill ryska myndigheter få möjlighet att straffa utländska mediebolag på samma sätt. ArkivbildFoto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryssland tänker ändra lagen för att kunna bötesbelägga utländska medier som är verksamma i landet för brott mot regler om opartiskhet.

Åtgärden är ett svar på att det ryska statskontrollerade propagandaorganet RT i förra veckan dömdes till böter i Storbritannien. Den brittiska tillsynsmyndigheten Ofcom ansåg att RT hade brutit mot brittiska regler om opartiskhet.

Annons

Det ryska utrikesdepartementet hotade med "konsekvenser" efter beslutet och nu meddelar Roskomnadzor, Rysslands motsvarighet till Ofcom, att ett lagförslag som gör det möjligt att bötfälla utländska mediebolag ska lämnas in till den ryska duman de närmaste dagarna.

Duman kontrolleras av partiet Förenade Ryssland vilket innebär att lagändringen kan antas snabbt om den har stöd av Kreml.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons