MP vill ses som parti för vanligt folk
Det är ett något stukat Miljöparti som samlas för partikongress i Örebro helgen. Det är partiets största möte sedan det usla valresultatet i höstas. Ett tusental miljöpartister ska debattera runt 300 motioner och peppas inför det kommande EU-valet.
Huvudnumret blir val av ett nytt språkrör som ska ersätta Gustav Fridolin. Men även en ny partisekreterare ska väljas efter Amanda Lind, som blivit kulturminister.
Förslag finns också på att döpa om Miljöpartiet till bara De gröna.
Flera utmaningar väntar det nya språkröret tillsammans med språkrörskollegan, miljöminister Isabella Lövin.
Miljöpartiet fick 4,4 procent i riksdagsvalet och har i dag ingen riksdagsrepresentation norr om Uppsala. I nästan en tredjedel av landets kommuner finns ingen miljöpartist i kommunfullmäktige.
Storstadsparti
Partiets valanalys konstaterade krasst att MP inte är särskilt populärt på landsbygden. Där uppges också att många partimedlemmar vittnat om "påhopp, hat och hån".
I valanalysen står att det är illavarslande att bara en procent av väljarna och tio procent av de egna väljarna tycker att partiet förstår vanligt folk.
– Det är jättetråkigt att den uppfattningen finns. Vi måste visa att vi har en politik för alla, säger Aida Bedali, språkrör i Grön ungdom.
– Det är viktigt att vi höjer bensinskatter och så vidare, men då måste vi också ge någonting tillbaka till dem som drabbas av skatterna.
Flera förslag handlar om att nya eller höjda miljöskatter måste träffa rätt, det vill säga inte straffa landsbygdsbor på ett orimligt sätt och inte öka klyftor.
Argumentet är att det kan bli svårt att få acceptans för uppoffringar och höjda skatter om de inte upplevs som rättvisa. Då kan det komma protester liknande Gula västarnas i Frankrike.
Partistyrelsen stödjer inget av förslagen rakt av, men vill ta fram ett system där intäkterna från miljöskatter går direkt tillbaka till medborgarna med en lika stor summa för alla.
Radikalare politik
Många av kongressförslagen handlar om klimat och miljö. Grön ungdom föreslår till exempel förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och en progressiv flygskatt, som blir högre ju mer man flyger.
– Om vi vill ha en planet att leva på måste vi ha en radikal klimatpolitik. Vi kommer verkligen att kämpa för de här förslagen på kongressen, men vi får se om de andra är redo, säger Aida Bedali.
Partistyrelsen tror dock inte på förslagen. Och Kami Petersen, talesperson för den skånska delegationen, tycker att de snarare är moraliserande än radikala.
Men Skånedistriktet håller med om att flygandet måste minska och har lagt ett eget alternativ, som går ut på att inrikessträckor med alternativa transportsätt får högre flygskatt och att sträckor utan alternativ undantas.
– Folk i Norrland och på Gotland ska inte straffas, säger Kami Petersen.
Präst utmanar
På lördagen väntas finansmarknadsminister Per Bolund väljas till nytt språkrör. Men frågan är hur stort stöd han får.
Utmanaren Magnus Wåhlin, kommunpolitiker och präst från Växjö, har stöd av hemmadistriktet Kronoberg. Men en hel del ombud har inte bestämt sig än, enligt uppgifter till TT.
Även till posten som partisekreterare finns flera kandidater. Malmöpolitikern Märta Stenevi utmanar där valberedningens kandidat, tidigare riksdagsledamoten Emma Nohrén.