Annons

Myndighet granskar elsparkcyklar

Transportstyrelsen kommer under hösten att göra en granskning av regelverket för elsparkcyklar. Målet är att få bukt med olyckor och andra problem som elsparkcyklarna ställer till med.
Trafik • Publicerad 3 september 2019
Transportstyrelsen, som håller i regelverket för olika trafikslag, ska granska elsparkcyklarna. Arkivbild.
Transportstyrelsen, som håller i regelverket för olika trafikslag, ska granska elsparkcyklarna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Vi behöver fundera över om vi kan göra regelverken enklare, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, vid den årliga konferensen om trafiksäkerhet i Tylösand.

Han utgår från att myndigheten kommer att involvera kommuner och uthyrningsföretag i arbetet.

Annons

– Jag tror att kommuner som har elsparkcyklar behöver fundera ännu mer på hur man kan reglera dem. Det kan till exempel handla om hastigheter, geografiska områden eller enskilda överenskommelser med uthyrarna, säger Jonas Bjelfvenstam.

– Kommunerna behöver ta ett ansvar för att ordna trafiken för elsparkcyklar, som för annan trafik, tillägger han.

Bjelfvenstam tror att även statliga förordningar kan behöva ändras.

Antalet elsparkcyklar har vuxit explosionsartat under senare år – liksom antalet olyckor. Förra året registrerades 21 olyckor i den officiella statistiken från Transportstyrelsen. I år har 241 rapporterats hittills. Samtidigt är mörkertalet stort i statistiken, som enbart bygger på inrapportering från polis och akutsjukhus.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons