Annons

Myndighet: Ingen pandemi – ännu

Risken för en smittspridning i Sverige är fortfarande liten. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT. Men trots att det pågår en smittspridning i Italien med hundratals fall, vill han inte kalla det för en pandemi.
Virusoro • Publicerad 24 februari 2020
I flera byar och städer i Italien hålls nu skolor, affärer och restauranger stängda och människor uppmanas hålla sig hemma. På skylten står det: "Corona virus, som en försiktighetsåtgärd uppmanas folk att stanna hemma".
I flera byar och städer i Italien hålls nu skolor, affärer och restauranger stängda och människor uppmanas hålla sig hemma. På skylten står det: "Corona virus, som en försiktighetsåtgärd uppmanas folk att stanna hemma".Foto: Claudio Furlan

Smittspridningen av det nya coronaviruset förbryllar experterna. I vissa fall sker en stor smittspridning med tiotals nya fall på kort tid, medan viruset ibland inte tycks smitta alls.

Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Annons

– Ibland sprids det väldigt mycket, ibland inte alls, utifrån vad vi hittills sett. Så det uppträder väldigt olika. Men vad gäller hur farligt viruset är så har vi nu en ganska god bild som visar att de allra flesta får en mild infektion, medan ett fåtal drabbas allvarligare och där mellan en och två procent dör, säger han.

När TT når honom har han precis tagit en paus från en pågående telefonkonferens med de andra europeiska smittskyddscheferna. Ett ämne som har diskuterats är situationen i Italien där myndigheterna, trots kraftfulla motåtgärder, exempelvis genom att sätta hela städer i karantän, inte lyckats stoppa smittspridningen.

Ingen pandemi

– Det visar ett den sortens metoder inte alltid är så effektiva.

TT: Har Italien vidtagit för kraftfulla åtgärder?

– Det har ju uppenbarligen inte hjälpt. Italien var också tidigt ute med resestriktioner, vilket inte hindrade att smittan kom in i landet. Och det är ytterst tveksamt om sådana åtgärder som att stänga av hela städer har någon effekt. Det blir oerhörda konsekvenser och jag har svårt att se hur det skulle fungera i ett modernt samhälle. Om effekten ändå är begränsad, är risken uppenbar att sådana åtgärder gör mer skada än nytta.

TT: Är det en pandemi vi ser nu?

– Nej, det tycker jag inte. Inte ännu. Smittspridningen i Italien kommer från ett importerat fall. För att det ska vara en pandemi ska det vara en liknande smittspridning som den vi ser i Kina, fast i flera världsdelar och där är vi inte ännu.

Veckovisa bedömningar

TT: Folkhälsomyndigheten och du har kritiserats för att tona ner riskerna för mycket. Håller du med?

– Bara för att vi inte säger att världen kommer att gå under, betyder det inte att vi har gjort och gör väldigt mycket. Om man säger det riskerar man att göra mer skada än nytta. Vi har jobbat väldigt hårt och försökt hålla en bra nivå. Att skapa oro vore inte alls bra i ett sånt här läge. Kritikerna har heller inte preciserat vad de tycker vi ska göra mer av, som vi inte redan gör.

TT: UD avråder inte från resor till Italien, håller du med?

Annons

– Ja, det är inte rimligt just nu. Italien var väldigt tidigt ute med reserestriktioner, vilket inte hjälpte.

TT: Tror du fortfarande inte på en smittspridning i Sverige?

– Den risken ser jag fortfarande som liten, men vi gör veckovisa bedömningar och vi har inte gjort veckans ännu, så vi får se var vi landar, säger Anders Tegnell.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons