Annons

Nadal Broline spurtade till målfotovinst

Nadal Broline låg hopplöst sist när det återstod 500 meter av Gulddivisionen på V75. Men nioåringen levererade en sylvass spurt över upploppet och hann fram till minsta möjliga seger.
I absolut sista travsteget fick han nosen före Sorbet. Till Björn Goops stora glädje.
Trav • Publicerad 14 september 2019
Björn Goop och Nadal Broline stod för en storartad upphämtning i V75:s Gulddivision på lördagen. Arkivbild.
Björn Goop och Nadal Broline stod för en storartad upphämtning i V75:s Gulddivision på lördagen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Nadal Broline hade hela fältet framför sig och tempot hade inte varit särskilt högt. Då trodde nog alla att ledarparet Makethemark/Ulf Ohlsson och Sorbet/Örjan Kihlström skulle göra upp om förstapriset på 200 000 kronor.

Men i utgången av sista sväng blev steget allt kortare på Makethemark och han hade inte sin bästa dag. I början av upploppet tog Sorbet över och såg ut att gå mot seger, men längst ut kom Nadal Broline flygande och nådde fram till vinst på mållinjen.

Annons

– I utgången av sista kurvan fick jag upp ett litet hopp eftersom att de inte drog ifrån oss där framme. Men normalt sett ska det bara inte gå att hinna fram. Men på upploppet ökade mina förhoppningar och Nadal spurtade enormt och vi vann, sade Björn Goop.

Gick skilda vägar

Nadal Broline tränades under hela tävlingskarriären av Reijo Liljendal. Men Liljendahl kom inte överens med finländska storhästägaren Päivi Laakonen (Onkel Invest Oy) och man gick skilda vägar. Totalt lämnade 14 hästar Solvallatränaren i mitten av februari i år. Däribland Nadal Broline som gick i träning hos Björn Goop.

Nadal Broline var strålande i årsdebuten på Solvalla som han vann på nya rekordet 1.09,1 över kort distans. Insatsen gav en inbjudan till Elitloppet men Goop och Laakonen tackade nej.

Man valde i stället att satsa mot Norges största lopp – Oslo grand prix i mitten av juni.

– Banunderlaget på Bjerke passade inte honom den dagen. Hästen fick jobba hårt och blev sliten efteråt.

I senaste starten i Sundsvall open trot på Bergsåker visade dock Nadal Broline att formen var på topp. Från ett liknande svårt läge spurtade han till sig tredjeplatsen.

Guldfinal på Solvalla

Förhoppningarna var därmed rätt stora inför lördagens start i Bollnäs.

– Hästen har känts fin i träningen men sjundespåret var svårt och vi tvingades backa från början. Men det gick vägen ändå.

Närmast väntar guldfinalen på Solvalla om två veckor för evigt unge Nadal Broline. På 58 starter har han vunnit 24 gånger och varit bland de tre främsta i hela 45 lopp.

Björn Goop vann ytterligare två lopp på V75. I den första avdelningen hade Majestic Man ledning från start till mål.

Annons

I den andra avdelningen valde Goop rätt väg bakom Selma Töll som vann till skrälloddset 27,60. Han valde utvändigt ledaren sista 1 400 metrarna och stoet var klart starkast trots den tuffa resan.

Mycket glad tränare och delägare var Jimmy Åsberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons