Nasa undersöker bankintrång från rymden

USA Artikeln publicerades
Den internationella rymdstationen, ISS.
Foto: Nasa/AP/TT
Den internationella rymdstationen, ISS.

En astronaut uppges olovligen ha loggat in på sin partners bankkonto från rymdstationen ISS. Paret har varit mitt uppe i en bitter separations- och vårdnadsstrid det senaste året, .

Astronauten Anne McClain medger via sin advokat att hon har varit inne på kontot, men uppger att hon bara ville se till att familjens ekonomi var i ordning och att det fanns tillräckligt med pengar för att betala räkningarna.

USA:s rymdstyrelse Nasa håller nu på att försöka gå till botten med historien, som kan vara den första formella misstanken om brott i rymden.

De fem nationella eller internationella rymdstyrelser som är delaktiga i ISS – USA, Ryssland, Japan, Kanada och europeiska ESA – har väletablerade procedurer för att hantera juridiska spörsmål. Enligt dem ska respektive lands rättsordning gälla för astronauterna, .

Rymdlagarna medger också utlämning till jorden om ett land vill åtala en astronaut från ett annat land. Det är dock inte aktuellt i det här fallet, eftersom bara USA är inblandat och McClain redan har återvänt från sin rymdresa.