Annons

Nästan 40 000 sålda biljetter mot Norge

Matchen på Ullevål i Oslo var en galen 3–3-historia. När Sverige och Norge i kväll ställs mot varandra på Friends arena skiljer två poäng mellan grannländerna i en EM-kvalmatch som kan bli avgörande i grupp F.
Då siktar Svenska fotbollförbundet (SvFF) på över 40 000 sålda biljetter.
Fotboll • Publicerad 8 september 2019
Sverige möter Norge på Friends arena.
Sverige möter Norge på Friends arena.Foto: Janerik Henriksson/TT

Åtta gånger har det svenska herrlandslaget i fotboll mött Norge på 2000-talet, men aldrig har så mycket stått på spel som nu.

Och intresset för EM-kvalmatch mot Lars Lagerbäcks gäng har varit stort – större än vad SvFF räknade med.

Annons

– Det finns ett jättestort intresse nu när det sportsliga resultatet är som det är, säger Christoffer Lund, förbundets biljettansvarige, till TT.

För med halva EM-kvalet spelat är det nog få som räknar med att Spanien – som leder gruppen med fem poäng – kommer att tappa förstaplatsen under återstående fem matcher.

I stället handlar det om att säkra EM-biljetten nästa sommar genom att nå andraplatsen. Där kämpar Sverige (10 poäng) och Norge (8 poäng) tillsammans med Rumänien (7 poäng). Även om Sverige dessutom har en möjlighet att nå mästerskapet via Nations League.

Ingen Berg

Enligt SvFF är drygt 38 400 biljetter sålda till matchen. Men enligt Christoffer Lund siktar man på att sälja minst 40 000 biljetter – nästan 10 000 fler än hemmamatcherna mot Rumänien respektive Malta tidigare i kvalet.

– Vi brukar snitta ungefär 2000–2500 matchdagsköp. Men i dag är det en viktig match så jag tror ännu fler kommer att köpa, säger Lund.

Förbundskaptenen Janne Andersson förväntas göra en signifikant ändring inför matchen. Enligt petar Andersson anfallaren Marcus Berg, som ännu inte mäktat med ett mål i kvalet.

I stället väntas Robin Quaison starta tillsammans med stjärnskottet Alexander Isak längst fram. Duon stod för en stark insats senast mot Färöarna där Quaison gjorde ett mål medan Isak hann med att sätta två bollar i 4–0-segern.

"Räknar med att spela"

Den här gången kommer dessutom Bundesligamittfältaren Emil Forsberg att vara tillgänglig. Forsberg har missat delar av kvalet och stod bland annat över senast mot Färöarna, men är nu redo att spela.

– Jag vet vad jag går för, jag tror på mig själv, jag vet vad jag kan göra och jag räknar med att spela, sade han tidigare i veckan.

Under 2000-talets åtta matcher mellan Sverige och Norge har det svenska landslaget bara lyckats vinna en – i augusti 2013. Men Norge är inte särskilt mycket mer framgångsrikt utan har i sin tur mäktat med två segrar medan fem matcher slutat oavgjort.

Annons

En som ser fram emot mötet – det första i kvalsammanhang sedan 1977 – är Norges Martin Ødegaard.

– Det tror jag att alla gör. Det är ju ett grannmöte och att få spela mot lillebror – det blir kul, det, säger han till NTB.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel poängställning i grupp F.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons