1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Natochefen varnar för splittring

Nato är inte hjärndött, utan både starkt och bra på att anpassa sig, anser generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter den tunga kritiken från Frankrikes president.
Nästa vecka åker han till Paris för samtal med Emmanuel Macron.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

Militäralliansen har siktet inställt på stor pompa och ståt i London om två veckor då Nato ska fira 70-årsjubileum med alla sina ledare på plats.

Målet är att visa enighet snarare än de sprickor som blivit tydliga då president Macron i en intervju med tidskriften The Economist nyligen sågade samarbetet ordentligt. Macron talade om en "hjärndöd" allians och pekade bland annat på hur USA och Turkiet inte informerat övriga Nato-länder om viktiga militära beslut, som exempelvis den turkiska inmarschen i norra Syrien.

Stoltenberg vill hellre betona hur mycket länderna gör tillsammans.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Nato är en väldigt förändringsbenägen, stark och anpassningsbar allians. Vi gör mer ihop nu än vad vi har gjort under årtionden, hävdar generalsekreteraren på sin presskonferens inför onsdagens utrikesministermöte i Bryssel.

Meningsskiljaktigheter är samtidigt något helt normalt, anser Stoltenberg, som nästa vecka åker till Paris för att träffa Macron på tu man hand inför London-mötet.

– När vi är 29 medlemsländer så kommer det alltid att finnas olika åsikter, för vi är 29 olika länder, med olika politiska partier, säger Stoltenberg.

Samtidigt varnar han ändå för riskerna med mer splittring, särskilt när det gäller förhållandet till USA.

– EU kan inte ersätta Nato. Den europeiska säkerheten bygger på enighet över Atlanten, säger Nato-basen i Bryssel.