Annons

Nazistubåt på utkast till franskt polisemblem

Frankrike • Publicerad 8 augusti 2019
På bilden syns en nazitysk ubåt från andra världskriget som står uppställd för åskådan i Laboe utanför Kiel i Schleswig-Holstein i Tyskland. Arkivbild.
På bilden syns en nazitysk ubåt från andra världskriget som står uppställd för åskådan i Laboe utanför Kiel i Schleswig-Holstein i Tyskland. Arkivbild.Foto: Heribert Proepper/AP/TT

Kriminalpolisen i hamnstaden Lorient i Bretagne i Frankrike gick på en mina, bildligt talat, när den tog fram ett utkast till ett nytt emblem, skriver .

Emblemets upphovsman valde en ubåt som symbol för enheten för att knyta an till den ubåtsbas som funnits i staden fram till 1990, men missade att ubåtsmodellen på bilden härstammar från den tyska marinen under andra världskriget.

Annons

Felet nådde de franska medierna genom Gael Briand, redaktör för en lokaltidning i Bretagne.

"En vän uppmärksammade mig på kriminalpolisen i Lorients emblem. Symbolen, en ubåt från den tyska försvarsmakten under andra världskriget, det är lite speciellt, inte sant?" skriver Briand på Twitter.

En representant för polisen säger till Le Parisien att emblemet egentligen skulle visa en bild på ubåten Flore S645 som fungerar som museum på den numera nedlagda ubåtsbasen i staden.

Nazityskland ockuperade Frankrike under andra världskriget och använde då ubåtsbasen i Lorient i sin krigföring mot de allierade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons