Annons

Nej till övertid – då fick sjuk patient vänta

Vård • Publicerad 9 september 2019
En patient utsattes för onödigt lidande när ambulanspersonal vägrade arbeta övertid, enligt en lex Maria-anmälan. Arkivbild.
En patient utsattes för onödigt lidande när ambulanspersonal vägrade arbeta övertid, enligt en lex Maria-anmälan. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En sjuk patient med svullen buk remitterades från en vårdcentral i Haparanda till Luleå – men ambulanspersonalen vägrade att köra på övertid, rapporterar .

Patienten, som led av svår smärta, fick vänta i fyra timmar på transport. Region Norrbotten har lex Maria-anmält händelsen och konstaterar att patienten utsattes för onödigt och undvikbart lidande.

Annons

I anmälan skriver en anhörig till patienten att ambulanspersonalen gjorde en egen bedömning och "var fram och klämde på den svullna buken och sade att hen inte ens har ont". Sedan uppges de ha lämnat platsen.

Patienten ansågs vara i för dåligt skick för att opereras vid ankomst till Sunderby sjukhus i Luleå och avled dagen därpå. Regionen noterar i anmälan att fördröjningen inte hade betydelse för hur det sedan gick för patienten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons